neděle 29. března 2015

BEZLEPKOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK


Jak jsem letos zanedbala klasického beránka, pro bezlepkového jsem se "nadchla". "Nadchnout se" v mém případě značí poměrně nebezpečný stav, kdy se (navzdory tomu, že je třeba udělat velkou hromadu jiné opravdu důležité práce) pustím do něčeho, co mi nepřináší žádný hmotný užitek, má to nejistý výsledek a zpravidla mi to sebere poměrně značnou část drahocenného času, který bych rozhodně měla věnovat tomu, aby se ta hromada práce trochu umenšila.
No, takže jsem se tedy zase nadchla a upekla bezlepkového a bezcukrového beránka. Vlastně dva beránky, protože moje miniaturní forma pojme všehovšudy tak 80 g mouky. Do světa půjdou oba a já jenom doufám, že udělají alespoň trochu radost.

Suroviny:

175 g bezlepkové mouky (125 g Labety - univerzální směs, 50 g pohankové mouky)
6 lžiček stévie (sypká, 1 lžička = 5 g stévie = 20 g cukru)
1 vrchovatá lžička holandského kakaa
1 balení prášku do pečiva
půl lžičky arabské gumy
70 ml oleje
50 - 100 ml mléka
2 vejce
1 lžička citronové kúry, půl lžičky mletého hřebíčku, půl lžičky mletého anýzu

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy a utřeme je v hladké tekuté těsto, kterým vylijeme vymazanou a vysypanou formu.* Těsto během pečení vyběhne, takže formu není třeba plnit celou, stačí přibližně centimetr pod okraj. Dáváme pozor, aby se nám především v čumáčku nevytvořila vzduchová bublina, těsto přidáváme ze začátku radši po lžicích. Rozhrneme do krajů, hlavně do oušek, aby o ně beránek během pečení nepřišel. Pečeme v předehřáté troubě na nižší až střední teplotu podle velikosti beránka, propečení kontrolujeme špejlí. Vyklápím opatrně, horké bezlepkové těsto je křehké (po vychladnutí se zpevní).

* Jednu formu jsem vysypala rýžovou moukou a druhou pohankovou krupicí. Z krupice se beránek vyklopil lehko a celý, na rozdíl od rýžové mouky.


Žádné komentáře:

Okomentovat