čtvrtek 3. dubna 2014

KAPR SMAŽENÝ NA MÁSLE

aneb moje nejoblíbenější rybí rychlovka.


Ať si každý říká co chce, jakákoliv ryba chutná nejlepší, když je jen tak osmažená na másle. Nejvíc tak vynikne její chuť.

To, že zrovna kapr bývá cítit bahnem, je předsudek a bohužel nejčastější důvod, proč je tato sladkovodní ryba často zatracována. I kapra si totiž musíte umět koupit / ulovit a následně připravit. Můj táta chytá ryby už něco let a věřte mi, že si nepamatuji, že bych z těch jeho někdy bahno cítila. Kapři, které si dnes můžete koupit především v předvánočním čase na každém rohu, jsou už dnes před vlastním prodejem ponecháni v sádkách, ve kterých bez přestání proudí čistá voda (stejně jako v řece) a bahno o ně tedy před tím, než přijdou na vás stůl, nezavadí. A pokud se vám přece jen podaří ulovit nebo sehnat nějakého macka stařečka, který celý svůj život odpočíval v malém rybníku někde na vesnici (tedy ve stojaté vodě), pořád ještě existuje způsob, jak ho před úpravou zápachu zbavit. Tady je několik z nich, ale předem upozorňuji, že je vyzkoušené nemám, neb jak už jsem psala, problém s tím nemívám.

- Před pečení dejte k rybě do pekáčku polovinu jablka, pach by měla během pečení vsáknout.
- Rybu naporcujte, opláchněte slanou vodou a zakapejte citronem. Takto upravenou ji nechte pár hodin někde v chladu odpočívat.
- Porce kapra přes noc namočte do mléka.
- Také je můžete chvíli povařit v horké vodě, do které nakrájíte cibuli a přidáte v plátýnku zavázaný kousek dřevěného uhlí, NEBO je můžete povařit ve slané vodě s cibulí, novým kořením, pepřem a bobkovým listem.

Také jsem někde kdysi narazila na pro mě dost šílený a nepředstavitelný postup (ani se mně snad nechce věřit, že si ho pamatuji správně), kdy se kapr máčí do slabého roztoku hypermanganu. 
Na to můžu napsat snad jen jediné - pokud vám úzkostlivé zbavování kapra zápachu zabere víc času než jeho tepelná úprava, raději se na to snad vykašlete. Pokud totiž ryba nesmrdí zrovna bahnem, určitě smrdí rybinou. Od toho je to ryba. Vadí-li vám to, kupte si nejlépe fileta z pangase (který sice v poslední době zažívá v souvislosti s dietní hysterií poměrně velký boom, ale pro mě osobně třeba chutná tak trochu jako špatná rybokuřecí žvýkačka), nebo rybí prsty. Zážitek z konzumace při tom budete mít dost podobný. Nikdo vás do konzumace kaprů samozřejmě nenutí, jen mi přijde absurdní, že v zemi plné rybníků a dobře dostupných sladkovodních ryb dáváme pořád ještě přednost mořským potvorám.

Tady je recept na kapra smaženého na másle. Milovníci ryb tento ultra jednoduchý způsob určitě znají, ale pro vás, kteří s rybou začínáte, to bude možná nejlepší způsob seznámení (kapra v trojobalu už určitě všichni znáte).

Suroviny:

několik porcí kapra podle počtu strávníků
trochu hladké mouky
silnější plát másla, trochu oleje
pepř, sůl

Postup:

Kapra opláchněte a dobře ho osušte papírovou utěrkou. Osolte, lehce opepřete, obalte z obou stran v mouce a ihned ho vložte na rozpálené máslo smíchané s olejem, aby maso vlivem soli nestihlo pustit vodu a mouka nezmokvala. Olej v kombinaci s máslem zabrání tomu, aby se máslo přespříliš přepalovalo. Také rovnou upozorňuji, že máslo je při přípravě ryb důležitou přísadou, takže pokud zrovna budete mít dietní záchvat, kapra si radši odpusťte - s pouhým olejem přijdete o polovic chuti. Mouku je také možné vynechat a i já to tak často dělám. Kapr pak není o nic horší, ale kdo máte rádi křupavou kůrčičku, mouka vám ji zajistí. Porce opečte z obou stran nejprve zprudka, pak oheň stáhněte a na středním plameni kapra dodělejte. Dohromady vám bude stačit cca 10 minut. Pokud máte kapra tučnějšího, můžete ho tam nechat o něco déle, aby se tuk vypekl. Podávejte s obyčejným čerstvým chlebem, nebo třeba s bramborem.



Žádné komentáře:

Okomentovat