sobota 21. listopadu 2015

VANILKOVÝ EXTRAKT, VANILKOVÝ CUKR



Extrakt:
2 - 3 vanilkové lusky (podle velikosti nádoby) podélně rozkrojíme (případně rozkrojíme ještě na půl, aby byly menší), vložíme do nádoby s dobře těsnící zátkou a zalijeme vodkou tak, aby byly celé ponořené. Extrakt louhujeme alespoň dva měsíce, aby získal správnou chuť a barvu. Během prvního měsíce ho několikrát protřepeme.
Používáme do různých likérů, ale i do cukroví.


Cukr:
Vanilkový lusk pokrájíme na menší kousky a společně s cukrem dáme do mixéru. Rozmixujeme ho najemno, poté prosejeme přes sítko, aby v cukru nezůstaly větší kousky. Směs je možné používat hned, ale lepší je nechat ji několik dnů odležet. Skladujeme v dobře těsnící nádobě.
Lusk je také možné pouze podélně rozkrojit a v nádobě ho zasypat cukrem, občas protřepat. Chuť vanilky se uvolní také, ale nebude příliš silná a bude déle trvat, než se cukr ovoní.
Používáme stejně jako kupovaný vanilkový cukr, jen chuť je nesrovnatelná.












Žádné komentáře:

Okomentovat