středa 4. února 2015

VEPŘOVÉ NA KMÍNĚ SE ZELÍM A HOUSKOVÝM KNEDLÍKEM


Suroviny:

500 g vepřové plece
2 lžíce sádla
2 velké cibule
1 lžíci mletého kmínu, 1 lžičku kmínu celého (nebo použijte klidně jen celý, já ho nerada, takže celý přidávám jen na efekt)
pepř, sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji osmažíme dohněda. Přihodíme na větší kostky nakrájené maso a zprudka opékáme tak dlouho, dokud se důkladně nezatáhne. Přidáme všechen kmín, orestujeme ho aby se rozvoněl, maso osolíme, opepříme, podlijeme dvěma deci vody nebo vývaru a dusíme pod pokličkou do měkka (já ho dávám zapéct do trouby a ke konci pečení odstraním na pár minut pokličku). Chceme-li šťávu z pečení zahustit, maso vyjmeme, odložíme ho stranou a výpek svaříme nebo spečeme na minimum. Zaprášíme ho moukou, krátce provaříme, poté přidáme maso a prohřejeme dalších 15 minut (já nezahušťuji).

Zelí rozkrojíme na čtvrtiny a vykrojíme z něho tvrdý košťál. Pak ho nakrájíme na tenké nudličky. Jednu střední cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na menší lžíci sádla. Přisypeme kmín, krátce orestujeme, pak přidáme zelí a opékáme tak dlouho, dokud trochu nezměkne. Poté ho podlijeme vodou, přidáme cukr, sůl a ocet dle chuti a dusíme pod poklicí do měkka. Když je měkké, přisypeme 1 - 2 lžíce hrubé mouky, důkladně promícháme a necháme ještě alespoň 15 minut provařit.

Podávat můžeme s libovolným druhem knedlíku (viz "Přílohy").





Žádné komentáře:

Okomentovat