pátek 6. února 2015

DOMÁCÍ KOŘENÍ NA BRAMBORY


Po nějaké době (po delší, než by bývalo bylo záhodno) jsem dělala revizi a pořádek v koření. Dosypávala jsem a objednávala co docházelo nebo už dokonce chybělo (na většinu mého koření se můžete podívat TADY). Pro mě je revize šikovná příležitost jak využít starší koření. Dosypávat čerstvé na postarší zbytky není myslím úplně ideální systém. A přesypávat každý zbytek koření na talířek a znovu ho vracet navrch toho nového ... No, jen si to představte. Takovéhle věci tedy také umím, ne že ne. Nejlíp pozdě v noci místo doopravdy potřebného úklidu sedávám na zemi v kuchyni a za hlavu házím prázdné sáčky od luštěnin, koření, těstovin, mouk a všemožných jiných věcí. Do skříně pak s hrdostí rovnám čisté, důkladně vymyté a nablýskané dózy a sklenice a s mžitkami před očima z únavy spokojeně pozoruju kočku, jak nadšeně ryje tlamičkou v těch prázdných obalech a vytrvale olizuje každý igelit v dosahu. Kdybyste někdo potřeboval školení v naprosto neužitečném, neefektivním a zbytečném trávení času, napište si o kontakt. Proškolím zdarma. Zaručeně vám to trochu pomotá život. :-)


Zpátky ke zbytkům! Ty zkrátka využívám na domácí směsi koření. Sesypu a zkombinuji co se dá, vyklepu kořenky, vyčistím mlýnek od kafe (opět ukázkový příklad ztráty času, jeden jen na koření je v plánu, realizace ovšem díky té neefektivitě značně pokulhává, neb ho musí někdo objednat, zaplatit a vyzvednout, že ano, a ve frontě tu navíc stojí samé důležitější věci jako například vyčesání kočky nebo zaplacení pojistného) a všechno to pěkně pomelu. Jedno domácí koření už tady bylo, a sice houbové. Můžete se na něj podívat TADY, najdete u něj i fotku mlýnku. Inspiraci jsem opět našla všude možně, ze sáčků kupovaného koření, z internetu, ze zkušeností ... Možností je obrovská spousta. Jen ty poměry si budete muset namíchat sami, ani já je přesně nevím. Prostě ochutnávám a podle chuti přidávám. Tu je aspoň seznam použitého koření tak, jak jsem si ho duchapřítomně zapsala. Všechno je v sušeném stavu (celerovou nať a pórek jsem zakoupila v Dianě - světě oříšků, překvapivě vedou i koření).

sladká paprika
uzená paprika
pepř
kmín
rozmarýn
tymián
oregáno
majoránka
medvědí česnek
klasický česnek
cibule
kurkuma
celerová nať
petržel
pažitka
pórek


Jako do žádné z domácích směsí ani do této nedávám sůl (asi proto, že na nich nepotřebuji vydělávat, tudíž nahánět objem a gramáž). Koření je samozřejmě dobré skladovat v suchu a pokud možno v temnu. Používá se podle chuti a potřeby. :-)

Mimochodem, věděli jste, že glutaman si můžete koupit i jen tak, samostatně, a třeba si ho do té směsi sami přidat? Já to teda nevěděla a když jsem to zjistila, měla jsem oči úplně navrch hlavy. Poprvé navrch jsem je měla, když jsem se dočetla, že glutaman se přidává i do JEDNODRUHOVÉHO koření. Jestli on ten svět už vážně není trochu na hlavu, když je třeba uměle zvýrazňovat přirozené zvýrazňovače. :-)






Žádné komentáře:

Okomentovat