pondělí 14. července 2014

OVOCNÁ BUCHTA S TVAROHEM


Moje nová trouba je prostě skvělá, úžasná a dokonalá a ještě pořád mě fascinuje to, že peče úplně sama. Prostě jen něco dám dovnitř a počkám na výsledek. Nemusím troubu otevírat a přisvěcovat si baterkou. Nemusím otáčet plech, ani ho naklánět, podkládat, přikrývat. Troubu nemusím větrat ani zapařovat. Ani mi nezpůsobuje úžeh a z kuchyně nedělá saunu. A můžu se spolehnout, že když nastavím teplotu, zůstane uvnitř stejná i za čtyři hodiny (to jsem si ověřila, když jí zapomněla vypnout - pečení totiž nesignalizovalo staré známé syčení plynu). Jen si tak tiše cvaká a možná i trochu přede a na konci na mě úplně samozřejmě vyplivne dokonalý produkt. :-) Tak peču už čtrnáct dní jako divá, buchty, brambory, kuře a já nevím co všechno ještě a dost si to užívám. 
Teď poslední dobou mám nějak ráda tvaroh, takže ho cpu do všeho, do čeho se nacpat dá. A tak se tuhle stalo, že se nějak ocitl i v bublanině, která se teď ovšem už nedá nazývat bublaninou, takže jsem ji filištínsky přejmenovala na ovocnou buchtu s tvarohem. :-) A byla hodně ovocná. Od rodičů jsme si přivezli čerstvý rybíz, jostu a třešně a společně s mraženými jahodami, ostružinami, malinami a koupenými broskvemi a meruňkami to všechno dohromady udělalo takovou dobrotu! No takovou, že jsem ji jako právě osvědčenou upekla ještě o dva dny později muži do práce, protože měl narozeniny. K tomu jsem přidala ještě kefírovou buchtu (recept brzy opráším) a pro nesladkožrouty i kapsičky ze tří (!) balení listového těsta (kysané zelí, slanina a parmazán a balkánský sýr, kopr a rajčata plus všemožné koření, ale to si teď už vážně nevybavím). Aby se trochu vytáhl (a já si udělala oko :-)). Dost sobecky jsem ovšem doufala, že jsem toho upekla přece jen moc a kousek kefírové buchty se mi vrátí zpátky (byl pátek, víme, v pátek se nosí domů všechno co zbude), ale vrátily se než dva kousky buchty ovocné, kterou vzápětí dojedla návštěva, takže jsem utřela nos. :-) Ale možná že je to dobře, kefírová buchta je tak báječná záležitost, že stojí za to si ji zopakovat.


A teď se pojďte mrknout na tu barevnou nádheru!


Suroviny:

Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
prášek do pečiva
vanilkový cukr
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
1- 3 vejce (podle velikosti hrnku)
po půl lžičce mleté kurkumy (pro barvu a protože je zdravá), kardamomu a anýzu, lžička mleté citronové kůry

Náplň:
500 g měkkého tvarohu (2 vaničky)
2 žloutky
vanilkový cukr
moučkový cukr
ovoce podle chuti a možností


Postup:

Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Tvaroh promícháme se žloutky a vanilkovým cukrem a podle chuti dosladíme. Poté ho pomalu vléváme na těsto - měl by se zapustit dovnitř. Pokud ne, nic se neděje, trochu mu pomůžeme třeba vařečkou. Navrch vyskládáme ovoce podle chuti. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů tak dlouho, dokud okraje těsta nezezlátnou a zevnitř nevyjde čistá špejle (pícháme do částí, kde vystupuje těsto, jinak bychom mohli syrové těsto zaměnit s tvarohem - nejlépe někde uprostřed plechu). Krájíme po vystydnutí, aby se buchta nesrazila.









Žádné komentáře:

Okomentovat