pátek 27. května 2016

DUŠENÉ TELECÍ S KOŘENOVOU ZELENINOU

Telecí maso sama nekupuju. Se železnou pravidelností totiž zapomínám, že vůbec existuje. Pokud se v Jeskyni objeví, je to proto, že ho větší či menší kus dostanu od mámy. V ten okamžik přichází obligátní otázka - co s ním? Na telecí saltimboccu to nikdy nějak nebylo, a tak to jednou vyhrál telecí paprikáš (vynikající!) a podruhé telecí na paprice. Oba recepty jsou staršího data a zaslouží si refresh, ale uvařit se podle nich dá, tak je klidně vyzkoušejte.
Telecí maso je jemné a spíš nevýrazné, takže pokud nechcete úplně přebít jeho chuť, s kořením a jinými dochucovadly zacházejte opatrně. Na druhou stranu se ale velmi dobře snáší se surovinami specifické chuti, jako jsou houby a výraznější bylinky typu šalvěj. Vedle nešlápnete ani s bílým vínem. Telecí je také libové a tak se ho nebojte doplnit něčím tučnějším, třeba s (v Jeskyni oblíbenou) slaninou. Jeho chuť podtrhnete i kouskem másla.


Suroviny:

500 g telecího masa podle libosti
100 - 200 g slaniny
500 ml vývaru (nebo vody)
2 větší mrkve
2 větší petržele
kus celeru (přibližně o hmotnosti dvou mrkví)
2 cibule
1 lžíce másla
2 lžíce sádla
pepř, sůl
(+ jíška ze 2 lžic másla a 2 lžic hladké mouky)

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a v pánvi na lžíci rozpáleného sádla ji společně s pokrájenou slaninou osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do většího hrnce, na pánvi rozpustíme druhou lžíci sádla a lžíci másla a dohněda osmahneme na kolečka nakrájenou zeleninu. I tu přihodíme do hrnce a naposled v pánvi orestujeme na kostky nakrájené maso tak, aby se zatáhlo. V hrnci všechno promícháme, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a přikryté pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Omáčku zahustíme jíškou a alespoň deset minut provaříme. Podáváme s rýží.






Žádné komentáře:

Okomentovat