sobota 19. srpna 2017

LÍVANCE S OVOCNÝM PUDINKOVÝM ROZVAREM




Suroviny:

300 g polohrubé nebo hladké mouky
40 g cukru krupice
15 g droždí
500 ml mléka
20 g másla
2 vejce
5 g soli
kůra z jednoho citronu
špetka muškátového oříšku

10 jahod
2 hrsti ostružin
pár kapek vanilkového extraktu, vanilkový cukr podle chuti, nebo semínka z poloviny vanilkového lusku
2 lžičky pudinkového prášku
cukr podle chuti (nepoužijeme-li vanilkový cukr)

Postup:

Droždí utřeme se lžičkou cukru dotekuta, poté přidáme lžíci mouky a trochu vlahého mléka, umícháme řídké těstíčko a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy dáme zbylou mouku, cukr, strouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek a sůl. Zbylé mléko ohřejeme a rozpustíme v něm máslo - když zchladne, rozmícháme v něm žloutky (je důležité, aby bylo mléko pouze vlahé, jinak se v něm žloutky srazí). Do mísy s moukou přidáme hotový kvásek a za stálého míchání přiléváme mléko s máslem a žloutky, dokud nevymícháme hladké těsto. To necháme na teplém místě vykynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem. Poté do něj lehce vmícháme tuhé vyšlehané bílky a necháme ho ještě trochu vykynout. 
Těsto smažíme v dobře vymazaném lívanečníku z jedné strany tak dlouho, dokud není na povrchu pevné a nejde pohodlně otočit. Hotové lívanečky můžeme nechat okapat na ubrousku a poté servírujeme podle chuti, posypané skořicovým cukrem, s jogurtem, zakysanou smetanou, nebo s ovocným rozvarem*.


*Jahody nakrájíme na kousky a společně s ostružinami je na mírném plameni rozvaříme. Podle chuti dosladíme, přidáme vanilku a pudinkový prášek a asi 1 minutu provaříme.








2 komentáře:

  1. Anonymní22.8.17

    Terrific article! That is the type of info that are supposed to
    be shared around the web. Shame on the seek engines for no longer positioning this submit upper!
    Come on over and discuss with my website .
    Thank you =)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní22.8.17

    This paragraph is in fact a nice one it assists new web people, who are wishing in favor of blogging.

    OdpovědětVymazat