pondělí 28. srpna 2017

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S OVOCEM

... ze dvou ingrediencí. Ze tří, když připočteme i ovoce, kterým knedlíky naplníme. 
Vůbec bych tomu receptu nevěřila. Nevěřila mu ani máma, která ho pochytila někde v televizi a odvážně se ho rozhodla vyzkoušet (já bych do toho nešla). Svorně jsme stály nad válem a potom i nad hrncem a čekaly, kdy se pod pokličkou místo pěkných, kulatých knedlíčků objeví bílá polévka. Neobjevila. Knedlíky se nerozpadly. Zázrak tohohle léta. 
Není to, pravda, žádná velká kulinářská záležitost. Knedlíčky nejsou nijak nadýchané, vyšperkované, prostě kdovíjaké. Ale status ovocných knedlíků plní dokonale. Jestli máte málo času, nebo nemáte chuť patlat se s bůhvíčím, nebo se vám nechce shánět moc surovin, nebo prostě nemáte kdovíjaký vařící talent (tedy nízké sebevědomí) a přece byste rádi ovocné knedlíky pokořili, tenhle recept vyzkoušejte. S těstem se pracuje hezky, je tvárné, nelepí se, netrhá. Musíte si jen koupit měkký tvaroh v kostce. Proč? Protože je mnohem sušší, než ten ve vaničce, a poměr tvarohu a krupičky uvedený v receptu tak bude plus mínus souhlasit. To, že bude souhlasit, to je důležité pro výsledný efekt. Čím "mokřejší" tvaroh budete mít, tím bude těsto lepivější a tím víc krupičky budete muset přidat. Čím víc krupičky budete muset přidat, tím budou knedlíčky tvrdší a možnost, že se rozvaří, se výrazně zvýší. Těsto důkladně prohněťte, aby se spojilo a netrhalo, a zvýšenou pozornost věnujte i placce, do které poté budete balit ovoce (čím kompaktnější a hezčí placka, tím míň práce při balení).
Tak do toho!





Suroviny:

250 g měkkého plnotučného tvarohu v kostce
100 g dětské krupičky
ovoce podle chuti a možností

Postup:

Tvaroh smícháme s krupičkou a prohněteme tak, aby se obě suroviny dobře propojily. Vzniklé těsto rozdělíme na stejně velké dílky podle potřeby (z jedná dávky lze uvařit přibližně 8 - 12 knedlíčků - podle velikosti ovoce). Z každého dílku uválíme kuličku a tu poté splácneme. Doprostřed placky položíme ovoce (kyselejší můžeme ještě zasypat špetkou cukru) a dobře ho zabalíme tak, aby nikde nezůstala žádná skulinka. Knedlíčky vaříme v osolené vodě. Po vhození do hrnce je opatrně odlepíme ode dna a od okamžiku, kdy vyplavou na hladinu, je vaříme ještě 8 -10 minut (podle jejich velikosti). Děrovanou lžicí je vylovíme, a na suchu propíchneme vidličkou, aby se nesrazily. Podáváme se strouhaným tvarohem, cukrem, rozpuštěným máslem, jogurtem, zakysanou smetanou ... Prostě podle chuti.























Žádné komentáře:

Okomentovat