čtvrtek 31. prosince 2015

SLANÉ TVAROHOVÉ TYČINKY

Recept mám od mámy a původně se u nás peče na Vánoce jako slané cukroví. A nepečou se tyčky, ale vykrajují se různé tvary vykrajovátky s vlnkovým okrajem. Jenže já jsem zase trochu líná (ovšem nebuďte po Vánocích, když měsíc vykrajujete kde co) a hlavně mám vychytaný tyčkovač od Tescomy, tak proč si neulehčit práci, že jo? 
Tvaroh si pořiďte spíš v kostce, je přece jen o fous tužší než ve vaničce a bude vám potom s těstem lepší pracovat, nebude tak řídké (ale i s tvarohem z vaničky to jde, jen alespoň slijte přebytečnou tekutinu). Lžička soli v původním receptu nebyla, ale je to poměrně užitečný dodatek pro všechny trubky jako jsem já. Tedy myslím pro všechny, co zapomenout tyčinky posolit na vrch těsně před pečením. Když dáte do těsta aspoň minimální množství soli, budou se neposolené tyčky po upečení minimálně dát jíst. :-)

A do dalšího roku přeji všem Popelčatům hlavně hodně klidu a do toho klidu pak nějaké ty tvůrčí nápady. A pamatujte na to, že žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří a že se nikdo a nic nezblázní, když aspoň občas zvolníte tempo a budete o sebe trochu pečovat. :-)




Suroviny:

250 g hladké mouky
250 g másla
250 g měkkého plnotučného tvarohu 
lžička soli
1 malé vejce na potírání
sypací materiál podle chuti (sůl, sezam, mák, kmín, paprika, rozmarýn, oregáno, pepř ...)

Postup:

Mouku se změklým máslem, tvarohem a solí vypracujeme do hladkého těsta (nejlépe to půjde rukama), které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Pak ho rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme tyčinky nebo jiné tvary. Ty na plechu potíráme rozkvrdlaným vejcem a sypeme solí a dalším podle chuti. Pečeme na 180 stupňů 10 - 15 minut (zkrátka do zrůžovění). Uchováváme na suchém místě, aby tyčinky nevlhly.







Žádné komentáře:

Okomentovat