sobota 12. září 2015

ŠVESTKANCE


A tak jsem si říkala, že už mám ty švestky za sebou. Jenže pak jsem odjela k našim a táta jeden večer společně s košem lískáčů přinesl i takový malý košík švestek. Prý že bych mohla klukům upéct švestkance.
Se švestkanci ovšem byla potíž. Zalovila jsem v paměti. Vybavilo se mi zaprvé to, že se mi upečené švestkance vždycky na pohled líbily. A pak taky to, že jsem nikdy neměla ráda kombinaci máku a švestek. A protože bylo dopoledne a já neměla co dělat a máma byla v práci (kvůli receptu), zasedla jsem k internetu, abych se řádně poučila.


Nic. To se mi ještě nestalo. Švestkance oficiálně neexistují. Dají se najít švestkové bochánky s mákem nebo švestkové buchty, také buďáky (švestkance jinak pojmenované - a nebo naopak, kdo ví) ale švestkance zkrátka ne. A to je tady v okolí Sázavy v sezóně peče snad každá hodpodyňka. Je to takové mikroregionální jídlo s mikroregionálním názvem, zdá se mi. :-)



Suroviny:

500 g polohrubé mouky
50 g cukru
5 g soli
250 ml mléka
1 celé vejce
50 g másla
20 g droždí
lžička mleté citronové kůry

švestky
mletý mák
cukr moučka
2 lžíce másla





Postup:

V hrnku utřeme droždí se lžičkou cukru, zalijeme ho trochou vlažného mléka a zaprášíme moukou. Odložíme ho někam na teplé místo a necháme vzejít kvásek. 

V rendlíku ohřejeme mléko a v něm rozpustíme máslo. Necháme ho prochladnout tak, aby bylo pouze vlažné. 

Ve větší míse promícháme mouku, cukr, sůl a citronovou kůru a uprostřed uděláme důlek. Do něj přidáme kvásek a mléko s rozpuštěným máslem a rozkvrdlaným vejcem. Zaděláme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme ho kynout tak dlouho, dokud se alespoň dvakrát nezvětší.

Pak z něho tvarujeme kuličky, které prsty roztahujeme na tenké placky. Doprostřed každé placky dáme lžičku máku smíchaného s cukrem a tři až čtyři poloviny švestek, placku sbalíme do bochánku a položíme ji spojem dolů na vymazaný plech. Mezi bochánky necháme dostatečně velké mezery. Přikryjeme je utěrkou a necháme ještě nějakou dobu kynout.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů tak dlouho, dokud nezezlátnou (cca půl hodiny).




Ještě horké bochánky potřeme rozpuštěným máslem, budou tak vláčnější.

















Žádné komentáře:

Okomentovat