sobota 7. února 2015

KOŘENÍ

Když je člověk nemocný, dělá různé věci. Já třeba fotím a sepisuji koření. Chápu, že to jsou informace, které nemají žádnou extra vypovídací hodnotu, ale buďte milosrdní. Já totiž nemůžu ani vařit (kromě rychlé a silné česnečky na vyhnání červa, kterou jsem dokončila z posledních sil s oroseným čelem), ani uklízet (když se pohybuji, kašlu a to fakt bolí) a bohužel už ani spát, protože ani já, spáč první kategorie, to prostě nevydržím dva dny v kuse. Koření vyžaduje minimální aktivitu. A je to fajn, mám totiž momentálně takovou rýmu, že jakékoliv jídlo je pro mě prakticky zbytečné konzumovat, neb necítím ani fň a tudíž žvýkám jen hmotu bez chuti. Koho by tohle bavilo? Koření je aromatické a aspoň něco se tak k mým čichovým buňkám dostane (to množství, které bych cítila i na jazyku, by zase dost nepěkně pocítil můj žaludek). Navíc jsem na ty svoje poličky hrdá (dělal mi je táta a jsou báječné) a všechny ty miniaturní barevné skleničky mě prostě baví.


Z toho sepisování je nakonec náramně dlouhý seznam, až na to koukám docela překvapeně. Trochu smutně naopak koukám po eshopech a přemýšlím, co bych si tak ještě mohla pořídit, co bych využila, a už toho moc nenacházím. A kupovat si další koření, když ho nebudu používat, to je i na mě trochu moc zbytečnosti najednou. Jasně, že si můžu nakoupit spoustu různých směsí. Jenže kam je potom dám, že ano? Sama pro sebe jsem si proto stanovila, že směsi si budu poctivě míchat z jednotlivých druhů.

Pár kupovaných směsí ještě doma mám (jako třeba pečené kuře a bramborák). Pořídila jsem si je už bůhví kdy a je mi je líto vyhodit, ale také se mi je nechce používat. Jsou totiž slané. Příšerně. Nikdo mi nevymluví, že třeba ještě před pěti lety se do koření tolik soli nepřidávalo. Měla jsem tu kupříkladu zbytek krkovičky na česneku (nebo česnekové krkovičky, kdo si to má pamatovat) a tak jsem ji ze šetřivosti na tu krkovičku nasypala a pak jsme celý den už jenom žíznili a pili. Brrr. A tak ty směsi teď po kouskách odsypávám a doplňuji je jednodruhovým kořením, což mě samozřejmě nebaví, protože je to zdlouhavé a ještě se to špatně odhaduje.
Mám tu ale také pár moc dobrých směsí domácích. Přidávám je postupně tak jak je dělám čerstvé a mám na to čas. Zatím se můžete podívat na naprosto luxusní houbovou (TADY) a bramborovou (TADY).
Další nevyužitou skupinou jsou kupované mlýnky a sice karamel s vanilkou (moc sladký, občas ho krouhnu na palačinky, ale na obyčejnou domácí marmeládu nic nemá), cukr se skořicí (moc cukru, málo skořice, ta je navíc dost hrubá a leze do zubů), chilli (jak to mám s chilli, to už asi všichni víte), směs na salát (ten jediný je fajn, ale saláty, do kterých ho využiji, dělám tak málo, že tu stejně chudáček spíš jen stojí) a směs sedmi pepřů na steak (stejná bolest, nepřiměřeně moc soli). 

Nevyužiji (a brzo daruji) také směsi Krakonošova zahrádka a Bylinkové máslo a to proto, že mi zkrátka a jednoduše nechutnají. Proč, to nevím. Jsou koupené na trzích a z hlediska soli a dochucovadel jsou naprosto v pořádku.

Koukám, že i o koření se toho dá sepsat spousta, když člověk nemá co dělat (i když jak už jsem psala výš, o vypovídající hodnotě tohoto příspěvku se dá polemizovat). Už jen přidám soupis všeho koření a přestanu vás otravovat. Pokud víte o nějakém, které nemám a určitě bych ho nutně mít měla, napište. :-)

Anýz celý, mletý
Badyán celý, mletý
Bazalka
Bobkový list celý, mletý
Celerová nať sušená
Chilli mleté
Chilli papričky malé celé sušené
Chilli pikant
Cibule granulovaná, plátky
Citronová kůra mletá
Cumin (římský kmín) mletý
Černucha
Česnek granulovaný, plátky
Česnek medvědí
Estragon
Fenykl
Hořčice žlutá celá, mletá
Horčice hnědá
Hřebíček celý, mletý
Jalovec celý, mletý
Kardamom mletý
Kmín celý, drcený, mletý
Kopr
Koriandr mletý
Kurkuma
Levandule
Libeček
Majoránka
Máta
Muškátový květ mletý
Muškátový oříšek celý
Nové koření celé, mleté
Oregáno
Paprika sladká
Paprika ostrá
Paprika sladká uzená
Pažitka
Pepř barevný celý
Pepř bílý drcený, mletý
Pepř cayenský
Pepř černý celý, drcený, mletý
Pepř růžový
Pepř sečuánský celý
Pepř zelený celý, drcený
Petržel
Pískavice mletá
Pomerančová kůra mletá
Pórek sušený
Rozmarýn
Provensálské koření (které sice patří do směsí, ale v hlavě ho mám prostě nějak zařazené mezi jednodruhové)
Saturejka
Sezamové semínko bílé, černé
Skořice celá, drcená, mletá
Sumah
Sušená rajčata
Šafrán mletý
Šalvěj
Šípek
Tandoori masala (kterou bych si v životě netroufla míchat sama, a proto ji mám trvale zařazenou tu)
Tymián
Vanilka celá, mletá
Zázvor mletý

Perníkové koření se u mě najde také a také ho nemíchám doma, protože jsem díky mámě natrefila na jedno doopravdy výborné poměrně neznámé značky, kterému z pohledu mých chutí nemohu nic vytknout.
Na sladké pečení mám i zásobu domácího vanilkového cukru a extraktu (na jeho snadnou výrobu se můžete podívat TADY)

















































Žádné komentáře:

Okomentovat