neděle 9. listopadu 2014

JEDNODUCHÝ DORT S VANILKOVÝM KRÉMEM A OŘECHY


Suroviny:

Korpus (základní piškot):

6 vajec
6 lžic polohrubé mouky
6 lžic moučkového cukru
kakao*
*Pokud chceme korpus kakaový, je nutné poměrnou část mouky kakaem nahradit, tedy použít lžíci kakaa za lžíci mouky. V případě poloviční dávky nahradit lžíce půl a v případě dvojité dávky lžíce dvě. Množství těsta je při zachování poměru 1 : 1 : 1 možné upravit podle potřeby.

Krém:

300 g másla
500 ml mléka
1 vanilkový puding
1 vanilkový lusk
krupicový cukr podle chuti


Postup:

Na korpus oddělíme žloutky od bílků (pozor, aby se mezi bílky nedostal ani kousek žloutku, jinak nepůjdou vyšlehat) a vyšleháme je v tuhý sníh. Ke sněhu přidáme cukr a znovu ho důkladně vyšleháme. Teprve poté vmícháme žloutky. Nakonec po částech vmícháme prosátou mouku a kakao. Vmíchávání čehokoli do sněhu je třeba provádět jen tak lehce, aby sníh nespadl a ze stejného důvodu je také třeba s těstem pracovat rychle. Formu pro pečení korpusu si tedy vymažeme a vysypeme hrubou moukou ještě než se do těsta pustíme a také si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Hotové těsto vlijeme do formy, rozhrneme ho lehce do krajů a pečeme přibližně 15 - 25 minut podle tloušťky korpusu. Troubu během pečení neotvíráme, aby korpus nespadl. Po 15 minutách těsto otestujeme špejlí - pokud vyjde ven čistá a korpus se odděluje od stěn formy, je upečený. Necháme ho úplně vychladnout a pak podle potřeby prokrajujeme (dlouhým ostrým tenkým nožem nebo např. vlascem, stejně jako knedlíky).

Studené mléko osladíme (podle chuti, ale tak, aby nebyl výsledný krém po smíchání s máslem málo sladký). Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože z něho vyškrábneme dužinu. Tu společně s pudingovým práškem a cukrem důkladně rozmícháme v mléce, které pozvolna přivedeme k varu a svaříme v puding. Jakmile trochu vychladne, zakryjeme ho potravinářskou fólií, abychom minimalizovali vznik škraloupu. Společně s máslem ho necháme stát někde na stole tak dlouho, dokud se teploty nevyrovnají (nejlépe přes noc). Pokud se škraloup na pudingu přece jen vytvoří, můžeme si před šleháním pomoci tyčovým mixérem a rozmixovat ho dohladka. Poté postupně přidáváme máslo a každý kousek důkladně zašleháme tak, aby byl krém hladký a nadýchaný. Menší polovinu krému odebereme stranou a vmícháme do ní na jemno nastrouhané ořechy a mandle. Tímto krémem promazáváme rozkrojený korpus. Na vnější části dortu použijeme druhou polovinu bez ořechů.

Listové ozdoby z čokolády si jednoduše vyrobíme tak, že rozehřátou čokoládou* potíráme rubovou část živých listů. Čokoláda se nejlépe nanáší jemnějším štětcem a je třeba ji nanést v dostatečně silné vrstvě tak, aby se při sloupávání listu nelámala a neroztékala v prstech (můžeme si pomoci pinzetou, ale i tak je dobré pracovat s nimi v chladnějším prostředí). Listy je třeba použít čerstvé, aby byly pružné a při sloupávání se netrhaly. Vybíráme listy takových rostlin, které nejsou jedovaté nebo nepřenášejí do čokolády nežádoucí chuť (např. muškáty) a mají na rubové straně výrazné žilkování. Podle chuti můžeme experimentovat s barvami listů použitím např. bílé "čokolády". V takovém případě nanášíme na listy nejprve čokoládu světlejší barvy, kterou po zatuhnutí překrýváme tmavší.

*Dosáhnout toho, aby se na čokoládě po zatuhnutí nevytvořila nežádoucí šedá vrstva, je bohužel o něco složitější. Lesklá a hladká čokoláda je výsledkem její správné temperace, při které je třeba zachovávat přesné teploty při tavení i tuhnutí. Nemám tento postup bohužel vyzkoušený, ale celkem podrobně se o něm dočtete  třeba TADY. Pokud se budeme chtít vyhnout temperaci, je možné použít na výrobu listů i některou z dostupných čokoládových polev (já osobně ale v tomto případě raději volím možné zašednutí :-) ).

































Žádné komentáře:

Okomentovat