Z půl kila mouky usmažíte šest opravdu pěkných kusů jen o něco menších než klasický talíř. Je třeba s tím tedy počítat a množství si upravit podle počtu strávníků, jinak se budete stejně jako já langoši živit tři dny. :-)
Suroviny:
500 g hladké mouky
400 ml mléka (lze nahradit i vodou, nemáte-li zrovna mléko)
trochu soli
trochu cukru
1 balení čerstvého droždí (42 g)
Postup:
Droždí utřeme s trochou cukru do tekuta, přilijeme trochu vlažného mléka, zaprášíme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku promícháme se solí a společně s kváskem a vlažným mlékem vypracujeme v těsto. Podle potřeby přisypáváme při zadělávání mouku tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a nelepivé. Necháme ho přibližně hodinu kynout. Pak ho znovu propracujeme a tvoříme malé bochánky, které prsty vytahujeme v silnější placky (těsto se během smažení ještě hodně nafoukne do výšky, je s tím tedy třeba počítat). Olej je dobré rozpálit spíše na střední teplotu - tak, aby se v něm langoše začaly okamžitě smažit, ale nespálily se. Placky vložíme do oleje a smažíme přibližně 1 - 3 minuty (záleží na tom, jak je olej rozpálený). Nejlépe se smaží ve větší vrstvě (tak, aby plavaly). Je třeba je při smažení kontrolovat, protože rychle hnědnou. Langoše necháme osušit na ubrousku, abychom odstranili přebytečný olej a ještě horké je potíráme prolisovaným česnekem, mažeme kečupem a sypeme strouhaným sýrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat