úterý 11. listopadu 2014

SVATOMARTINSKÁ HUSA

a moje první husa v životě, kterou beru opravdu vážně, poněvadž na svatého Martina jsem se narodila a tak je ta pečená husa tak trochu příbuzenská záležitost. :-)


Pořizovala jsem husy dvě, jednu na objednávku na Sázavu a jednu pro nás do Jeskyně. Původně jsem počítala s tím, že tu první (měla být pětikilová) spocíváme o víkendu v širším rodinném kruhu a druhou (tříkilovou) pak upeču symbolicky v Jeskyni. Až teprve když jsem je vyzvedávala, zjistila jsem, že "se husy letos obzvlášť povedly", a tak každá z nich měla něco málo pod šest kilo. Následovala krušná zpáteční cesta s dvanáctikilovou (oproti masu nepoměrně menší) taškou, ze které čouhaly husí nohy a crčela krev naředěná vydatným slejvákem. Doma pak vyklízení a přerovnávání mrazáku, který na šestikilový kus masa vůbec nebyl připravený. I pekáč husák dušák měl pak co dělat, aby si s ním poradil. Nakonec se ale s husou popasoval se ctí a to dokonce dvakrát za sebou.



Suroviny:

husa libovolné velikosti
2 celá jablka
sůl, celý kmín

Postup:

Husu opláchneme a osušíme. Droby použijeme na kaldoun (játra ne, játra opečeme na pánvi a sníme, poněvadž jsou opravdovou lahůdkou a házet je do polévky by byla věčná škoda). Vnitřní sádlo a kůži kolem krku odřízneme stejně jako koncovou část křídel (křídla přihodíme k vývaru). Maso důkladně zvenku i zevnitř osolíme (dlaní sůl vetřeme do kůže) a posypeme celým kmínem. Do vnitřku husy vložíme obě celá jablka. Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Husu srovnáme do pekáče prsíčky dolů, lehce ji podlijeme a necháme ji v rozpálené troubě přibližně 15 minut zatáhnout. Pak do pekáče přidáme vnitřní sádlo a kůži, přiklopíme ho a husu pečeme další 3 - 6 hodin (podle velikosti počítáme přibližně hodinu času na kilo váhy) na 150 stupňů do měkka. V polovině pečení ji obrátíme. Během pečení odebíráme naběračkou vypečené sádlo a snadnějšímu vypékání pomáháme tím, že kůži na volných místech propichujeme vidličkou (dáváme ale pozor na to, abychom nepíchali do masa, jinak by z něho zbytečně unikla šťáva, ven dostat potřebujeme pouze sádlo). Sádlo shromažďujeme ve větší průhledné nádobě a necháme ho odstát, oddělí se tak výpek od čistého sádla, které pak jednoduše seshora posbíráme naběračkou. Výpek vrátíme k huse a nebo ho použijeme do dalšího vaření. Zároveň husu podléváme. Přibližně půl hodiny před koncem pečení odstraníme vrchní poklop, aby se kůže vypekla dozlatova a dokřupava. Můžeme ji také potřít trochou piva, ve kterém rozpustíme lžíci medu. Podáváme s libovolným druhem knedlíku, třeba s houskovým nebo s bramborovým, nebo jako já s houskovým s petrželkou a cibulí. Chybět nesmí ani zelí.

Červené zelí rozkrojíme na čtvrtiny a vykrojíme z něho tvrdý košťál. Pak ho nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na troše vypečeného sádla. Přisypeme celý kmín, krátce orestujeme, pak přidáme zelí a opékáme tak dlouho, dokud trochu nezměkne. Poté ho podlijeme vodou, přidáme cukr, sůl a ocet dle chuti a dusíme pod poklicí do měkka. Když je měkké, přisypeme 1 - 2 lžíce hrubé mouky, důkladně promícháme a necháme ještě alespoň 15 minut provařit.
Bílé kysané zelí slijeme, podle potřeby přidáme celý kmín nebo dosladíme a podlité trochou vody dusíme přibližně 15 minut do měkka.





















Žádné komentáře:

Okomentovat