středa 5. března 2014

HOUSKOVÝ KNEDLÍK

Suroviny:

500 g hrubé mouky
10 g droždí
300 ml vlažného mléka
2 starší rohlíky nebo housky
1 vejce
špetka soli a cukru

Postup:

Mouku v míse promícháme se solí. Uděláme v ní důlek do kterého dáme vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru, mléko a necháme chvíli odležet. Vařečkou zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout.
(Pokud máte stejně jako já problém s ručním zaděláváním těst (mám bolavé zápěstí), přidejte si do těsta až o 100 ml mléka navíc, zadělejte těsto jak jste zvyklí a teprve poté přidejte nakrájený rohlík - co z mléka nevsákne ten, nahraďte tím, že těsto zaprášíte hrubou moukou, dokud nebude mít správnou hustotu. Mouku řádně zapracujte.)

Na pomoučněném vále z těsta vytvarujeme menší podlouhlé šišky - pozor, v hrnci hodně nabudou! Vaříme v osolené vodě 18 minut, v polovině vaření je opatrně obrátíme.











Knedlíky po vytažení z vody ihned propícháme dlouhou vidličkou, aby z nich vyšla pára. Krájíme nití.

Pokud by vás zajímalo, proč knedlíky na fotkách dekoruji knoflíky, vysvětlím. :-) Jedná se totiž o velmi užitečnou pomůcku pro ty, kteří stejně jako já krájí knedlíky radši nití než nožem. Ustřihněte si dostatečně dlouhý kus rybářského vlasce a jeho konce navažte na barevné knoflíky. Ušetříte tím čas při hledání slepené nitě. Vlascem to jde navíc o mnoho snadněji a můžete ho použít opakovaně.






Žádné komentáře:

Okomentovat