pátek 25. dubna 2014

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK



Suroviny:

15 rohlíků (600 g)
250 g hrubé mouky
400 ml mléka
4 vejce
čerstvá petržel, cca 2 velké hrsti
špetka muškátového květu
sůl

Postup:


Oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do vyšší nádoby, ve které je potom budeme šlehat do sněhu. Žloutky umícháme společně s moukou, mlékem, muškátovým oříškem a solí v hladké těstíčko. 











Rohlíky nakrájíme na větší kostky, rozložíme je na vál a necháme je trochu proschnout.













Ve velké míse je důkladně promícháme s nahrubo nasekanou petrželkou a těstíčkem. Vaječný bílek ušleháme s malou špetičkou soli do tuhého sněhu (poznáme to tak, že když nádobu otočíme vzhůru nohama, bílek nevyteče) a pak ho opatrně zlehka vmícháme k ostatním surovinám.

Směs za pomoci potravinové fólie vytvarujeme do podoby knedlíků. Nejlépe se nám to bude dělat tak, že směs nahrubo zavineme do fólie a na jednom konci ji svážeme nití. Od druhého konce směs stlačujeme tak, aby se propojila (při troše šikovnosti můžete tímto koncem knedlík i doplnit) a zároveň vytlačujeme vzduch, aby se uvnitř netvořily vzduchové bubliny.
Knedlík na druhém konci buď zauzlujeme, nebo opět zavážeme nití a potravinovou fólii důkladně propícháme ostrou vidličkou.
Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme přiklopené poklicí cca 20 minut. V polovině vaření je obrátíme.



Žádné komentáře:

Okomentovat