neděle 11. ledna 2015

CELOZRNNÝ KYNUTÝ KNEDLÍK

Suroviny:

200 g jemné celozrnné mouky (Předměřické)
50 g hrubé mouky
rovná lžička soli
rovná lžička mletého bílého pepře
1 kus celozrnného pečiva (rohlík, houska ...)
1 celé vejce
150 ml mléka
20 g droždí
lžička cukru

Postup:

Droždí utřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem (při tak malém množství používám rovnou všechno), přidáme lžíci mouky a odložíme na teplé místo, aby mohlo pracovat. Pečivo nakrájíme na větší kostky a necháme ho chvíli proschnout. Mouky, sůl a pepř promícháme v míse, přidáme vejce a kvásek a zaděláme řídké těsto. Přihodíme nakrájené pečivo a zapracujeme ho dovnitř (pečivo pojme část vlhkosti těsta, v případě potřeby těsto ještě zaprášíme celozrnnou moukou). Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobek. Poté ho rozdělíme na dva stejné díly, ze kterých utvoříme šišky. Podle potřeby podsypáváme. Knedlíky vaříme přiklopené pokličkou ve vroucí osolené vodě přibližně 20 minut. Poté je přendáme na vál a ihned propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.





Žádné komentáře:

Okomentovat