pátek 2. května 2014

VEPŘOVÁ PLEC S PEPŘOVOU OMÁČKOU, DOMÁCÍ HRANOLKY



Dnešní pečené masíčko je variací na to, které před časem nepřekonatelně dobře upekla k víkendovému obědu moje máma. Co se pepřové omáčky týká, našla jsem receptů spoustu a který je doopravdy správný vážně netuším, takže jsem od dalšího hledání upustila a splácala omáčku podle svých možností a schopností. :-) Na postup a výsledek se můžete podívat níž.

Suroviny:

Maso:
1 kg vepřové plece
100 g špeku
1 velká cibule
3 stroužky česneku
pepř, sůl

Omáčka:
1 malá cibule
1 stroužek česneku
100 ml smetany
1 lžíce francouzské hořčice
100 ml bílého vína
kousek másla
pepř celý čtyřbarevný a pepř bílý mletý podle chuti

Postup:

Maso odblaníme, opláchneme ho studenou vodou a osušíme. Cibuli nakrájíme na šest měsíčků (seženete-li čerstvé perlové cibulky, je to ta lepší varianta), česnek překrojíme na poloviny. Špek nakrájíme na tenké hranolky a dáme ho do mrazáku ztuhnout, bude se nám s ním pak lépe pracovat. Poté maso špikujeme střídavě česnekem, cibulí a špekem. Když máme hotovo, rozpálíme pořádně pánev a maso potřené olejem na něm ze všech stran zprudka opečeme, dokud není krásně hnědé a nezatáhne v sobě všechnu šťávu. Vložíme ho do pekáčku, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody, přidáme kapku oleje, přiklopíme a pečeme v rozehřáté troubě cca 2 hodiny - první hodinu na střední teplotu, na zbytek času teplotu stáhneme níž a dopékáme do měkka. Podléváme šťávou z pečení, kterou pak přelijeme i maso na talíři.
Na pepřovou omáčku si cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme ji na másle do světle hněda. Přidáme k ní i pokrájený česnek a orestujeme (jen krátce, aby nezhořkl). Základ zalijeme vínem a necháme ho úplně odvařit. Teprve poté přidáme smetanu a hořčici. Tyčovým mixérem omáčku rozmixujeme na jemno, případně ji ještě propasírujeme přes jemný cedník. Znovu ji přivedeme k varu a přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky mletého bílého pepře a zhruba lžíci nahruho podrceného pepře čtyřbarevného. Necháme provařit a cca hodinu odstát. Můžeme osolit podle chuti.

Hranolky jsou připravené podle tohoto receptu:
ale nebyla jsem s nimi zrovna spokojená, takže recept do příloh zařadím teprve potom, co ho pořádně vychytám. :-)

Jinak dobrou chuť přeji!




Žádné komentáře:

Okomentovat