pátek 12. září 2014

DOMÁCÍ ZAPÉKANÉ MÜSLI


Müsli. Vzpomínám na dobu, kdy jsem si ho občas kupovala. Bylo to na střední škole (chtěla jsem napsat "nedávno", ale jak tak počítám, už to bude taky pěkná řádka let :-)) a pro müsli jsem si chodila přímo z intru do nedalekého Kauflandu, který byl v té době odpadem mezi všemi dostupnými hypermarkety. V hlubokých nepřehledných uličkách, kde bylo zboží narovnané tak vysoko, že nebylo vidět navrch, se člověk ztratil raz dva (je fakt, že já se ztrácím všude a neustále dodneška, takže možná nejsem zas až tak objektivní). Taky na toho člověka občas někde vytekla zkažená okurka nebo se vysypal pytlík čehosi plný molů. Ano, s oblibou vzpomínám na intráckou kuchyni, která z kauflaňďáckých akcí pravidelně čerpala suroviny pro vaření. Jak člověk viděl nápis "Akce", hned věděl, co bude mít celý následující týden na talíři. Otlučená jablka, gumový chleba a brouci velikosti nehtu na malíčku zapečení v "celozrnných" rohlících - to byla tvrdá škola. Obzvlášť v kombinaci se zatoulanými kousky drátěnek v knedlících a soudružkami v bílých pláštích (ostrůvky komunismu uprostřed civilizace i po tolika letech), co hlídkovaly u východu z jídelny, jestli náhodou nejsme anorektičky. No nekecám, nesmějte se, já opravdu byla označena za anorektičku (při pokusu o revoltu v podobě individuálního stravování při dietě, která provázela jednu z mých chorob). Brrrrr.
Ale zpátky k müsli. Kupovala jsem si tehdy takovou tu klasiku od Emco (to jsem si ještě myslela, že co je známé a nejdražší, to je nejlepší), jahodové a mandlové cosi. To cosi bylo zabalené v obrovské papírové krabici, v obrovském plastovém sáčku a bylo toho tak málo, že jste si to mohli po jedné svačině sesypat do sklenice od přesnídávky. A bylo to odporně sladké, tvrdé, bylo to cítit po škrobu a tak trochu to padalo na jazyk. Když jsem se zasnažila, v mandlovém jsem našla až 3 celé mandle. V jahodovém byly takové podivné červené kousky. Asi ty jahody to měly být. Už tenkrát jsem si říkala, že to nějak smrdí, že jsem v životě neviděla jahodu, která by takhle divně uschla. Když jí člověk rozkousnul, měla takovou pěnovou konzistenci a byla kyselá. Akorát ta kyselost se člověku nedostala ani do krku, jak ty kousky byly malé. Jak je to s Emco dnes nevím a odmítám už investovat jakékoliv peníze proto, abych to zjistila. Jen jsem se tak zkusmo podívala na internetu na složení. No, posuďte sami:
http://www.emco.cz/cz/emco-mysli/7-mysli-jahody-a-mandle
Já tentokrát obětovala na výrobu domácích müsli dva večery. Troubu jsem žhavila naplno a ruku mám unavenou od krájení, ale stálo mi to za to. Kromě nesporného přínosu pro naše zdraví na to koukám i z finanční stránky. Za cca 700 Kč (ceny jsem brala odhadem bez ohledu na to, co jsem nakoupila v akci) máme doma sedm a půl kilo výborných domácích müsli a 52 skvělých domácích müsli tyčinek k tomu. Pokud bych počítala třeba právě s výše uvedenými Emco jahodovými, finanční úspora je celkem 300 Kč + 52 müsli tyčinek (které jsou na tom s cenou a kvalitou hodně podobně jako müsli). Při naprosto nesrovnatelné kvalitě.
Už dost počtů, já je nemám ráda, dávají mi zabrat (a můžu vždycky jen doufat, že jsou správně  :-)).
Müsli je možné namíchat podle chuti. Někde jsem četla, že by v každé směsi měly být maximálně dvě suroviny (kromě vloček samozřejmě), aby výsledná směs nebyla příliš kalorická. Já zpravidla míchám dohromady všechno, co doma aktuálně najdu: 70% čokoládu, kakao, sušené banány, kokos, ananas, papáju, švestky, meruňky, brusinky, sezam, lněné, dýňové a slunečnicové semínko, vlašské a lískové ořechy, mandle, rozinky ... Zkrátka fantazii se meze nekladou. Proslazené ovoce ovšem také není žádné velké terno, a tak se ho snažím nahrazovat větším množstvím ostatního, třeba slunečnicovými semínky (protože jsou dobrá, mňam) a semínky lněnými (protože jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny). Sypu také hojně brusinek. Pro pěknou barevnost a taky pro chuť, protože ovesné vločky vlastně vůbec nemám ráda, jen je beru na milost, protože mi prospívají (a rozinky nesnáším). :-) Tak. Pojďte vyrábět!


Suroviny:

ovesné (nebo jakékoliv jiné) vločky
50 g másla na 1 sáček vloček
sušené ovoce, ořechy a semena
čokoláda, kakao
med, mléko, pampeliškový (a jiný) sirup, slazené či neslazené salko
skořice, zázvor a další kořenící dochucovadla

Postup: 


Na pánvi rozehřejeme máslo a přisypeme ovesné vločky. Za stálého míchání pražíme tak dlouho, dokud nejsou cítit po oříšcích, případně dokud lehce neztmavnou*. Upražené vločky necháme prochladnout. Sušené ovoce pokrájíme na menší kousky. Ořechy, mandle a ostatní tvrdší suroviny posekáme v robotu (já je sekám nadrobno, lépe potom obalí vločky, ale kdo to rád větší, raději pokrájí nožem na prkýnku). Stejně tak posekáme i čokoládu, pokud ji budeme do müsli přidávat. Čokoládu je třeba nasekat zvlášť a odložit někam stranou - vmíchává se až do zapečených a prochladnutých müsli, v troubě by se připálila. Všechno posekané, upražené vločky a ostatní suroviny smícháme ve míse a podle chuti přidáme med a mléko. Důkladně promícháme tak, aby se všechno pěkně propojilo a med se nasákl rovnoměrně do všech vloček. Vlhkou směs rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme přibližně na 170 stupňů tak dlouho, dokud okraje směsi a vrchní vrstva nezezlátnou. Poté müsli proházíme tak, aby se peklo rovnoměrně a vyšla z něho pára a opět pečeme do zezlátnutí. Tento postup podle chuti opakujeme (já prohazuji dvakrát, max. třikrát). Pozor! Směs se snadno připaluje! Nespoléháme na to, že bude hotová, až ztvrdne. Po vytažení z trouby je ještě nějakou dobu vlhká a tvrdne teprve až když začne vychládat. Po upečení je čas na vmíchání čokolády. Je možné přidat ji do ještě horkých (to když chceme, aby se úplně rozpustila a obarvila vločky dohněda), nebo do vychladlých müsli (to když máme ve směsi radši celé kousky čokolády). Pro větší čokoládový požitek je možné čokoládu doplnit kakaem. U něj stejně jako u čokolády platí, že čím tmavší, tím lepší. Müsli necháme úplně vychladnout, aby se nezapařilo a uchováváme v suchu v dobře těsnící nádobě.

*Pokud na to máte čas a náladu, i ořechům a semínkům prospěje, když je nejprve nasucho opražíte na pánvi.

Skořicové


Obyčejné (a přesto neobyčejné :-))


Čokoládové









Žádné komentáře:

Okomentovat