čtvrtek 11. září 2014

POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO


Polévka z dýně Hokaido je dokonalost sama. Je dokonce tak dokonalá, že ji v podstatě netřeba nijak ochucovat. Stačí do základu použít trochu másla, dvě tři cibule a pár stroužků česneku, opepřit a osolit. O pár úrovní výš jí posune přidaná smetana. A fajnšmekři se mohou pustit do dalšího ochucování. Můžete si ji udělat tak trochu po indicku, když do ní přidáte špetku zázvoru, kurkumy a skořice a podávat ji budete se zakysanou smetanou. Nebo ji zastříkněte bílým vínem a zasypte tymiánem, přihoďte jeden bobkový list a zakápněte balsamicem. A nebo ji dochuťte jen mletým muškátovým oříškem. A nebo ... Skvělá bude tak jako tak (ovšem kdo by do ní chtěl rvát masox nebo vegetu, toho klepnu přes prsty!). Kdo vaří dýňovou polévku pravidelně, má svoje oblíbené koření a kombinace a také dobře ví, že dýňovku může podávat i jen tak jako hlavní chod, protože nejen báječně zahřeje, ale také hodně zasytí.
A mně se jí po několika lichých pokusech konečně podařilo vyfotit tak, abych ji mohla publikovat (a dokonce dvakrát), takže tady je, v celé svojí podzimní oranžové kráse!


Suroviny:

1 střední dýně Hokaido
2 velké cibule
5 stroužků česneku (nebo podle chuti, já zpravidla dávám víc)
3 lžíce másla
smetana na vaření
pepř, sůl a koření podle chuti

Postup:

Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme napůl a lžicí vydlabeme semínka. V žádném případě neloupeme (tento krok vážně nepodceňujte, jinak se připravíte o podstatnou část chuti)! V hrnci na rozpáleném másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostky nakrájenou dýni a česnek a ještě chvíli opékáme. Základ zalijeme vodou, osolíme a vaříme tak dlouho, dokud nebude dýně měkká. Poté ji tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno. Vodu nesléváme, naopak, často je třeba do požadované hustoty nějakou přidat. Polévku znovu přivedeme k varu, okořeníme podle chuti, provaříme a ke konci vlijeme smetanu, kterou důkladně promícháme. Podáváme třeba zdobenou opraženými dýňovými semínky.

PS: Dýni fakt neloupejte, udržte svoje nutkání na uzdě! :-)










Žádné komentáře:

Okomentovat