pondělí 18. srpna 2014

KYNUTÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

z babiččiny kuchařky.


Nakoupili jsme švestky. A nakoupili jsem jich vážně docela dost. Původně na povidla. Ale až doma jsem zjistila, že nejsou zas až tak úplně zralé, takže už honem vymýšlím, co s nimi kromě povidel jiného. Ještě jim dám pár dní šanci, jestli dojdou (blumy, co jsme koupili společně se švestkami docházejí tak statečně, že je nestíháme jíst!) a pak s nimi udělám krátký proces (jaký, na to ještě musím přijít). Zatím jich šlo pár do bříšek (ovšem s těmi blumami je to vražedná kombinace, takže jich vážně bylo jen pár) a zhruba tak kilo jsem vypeckovala na koláč. Kynutý koláč jsem pekla vůbec poprvé a musím si ho tentokrát nekriticky pochválit. A mám radost, protože ač nejsem na sladké pečené záležitosti, tenhle jím ostošest. Mohlo by to znamenat, že se do pečeného konečně zamiluji a budu ho tak moct péct častěji (zatím mě výroba baví spíš). Koláč je podle receptu ze staré kuchařky po babičce, která se zase jednou dočkala své příležitosti. Jen místo borůvek jsem ho naplnila švestkami, což je ostatně na konci receptu také doporučováno. Hodně nakynul a já teprve při sepisování receptu zjistila, že jsem těsto na dva plechy vtěsnala do jednoho. To, že je koláč vyšší, mu ovšem na atraktivitě nijak neubírá, možná spíš naopak, takže můžu s klidným svědomím doporučit obě varianty. :-) Také jsem nějakým záhadným omylem použila místo polohrubé mouky hladkou (což jsem také zjistila až pozdě). Jo, a také mi chybělo mléko, takže jsem 200 ml smetany nastavovala vodou. No a aby toho nebylo málo, rovněž omylem jsem si připravila drobenku místo z obvyklých padesáti gramů mouky, cukru a másla z dvousetgramové dávky od každého. Jak se to stalo? Fakt nemám tušení! Drobenka je teď ale na koláči pomalu to nejlepší, pěkně jsem s ní vysypala všechny mezery mezi švestkami a ještě nasypala hojně navrch, takže mi to zase prošlo a všechno se povedlo. Už se ale zkrátka těším, až skončí léto a náš život se zase vrátí do starých kolejí. Jsem čím dál tím roztržitější a nesoustředěnější. :-)


Suroviny:

1 kg švestek


Těsto:

500 g polohrubé nebo hrubé mouky
70 g cukru krupice
trochu soli
250 ml mléka
100 g másla
20 g droždí
2 žloutky
trochu citronové kůry

Drobenka:
200 g hrubé mouky
200 g moučkového cukru
200 g másla
- máslo s cukrem a moukou zpracováváme jemně prsty tak dlouho, dokud se hmota nezačne drobit na kousky



Postup:

Droždí utřeme se lžičkou cukru, přidáme dvě lžičky mouky a zhruba pětinu mléka. Důkladně rozmícháme a necháme stát na teplém místě. Do zbylého mléka přidáme máslo a zahříváme ho tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Horké mléko necháme zchladnout tak, aby bylo vlažné a nezabilo nám příliš vysokou teplotou kvasinky v těstě. Sypké suroviny odvážíme do mísy, promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme oba žloutky, vyškrábneme narostlý kvásek a přilijeme vychladlé mléko s tukem. Těsto zaděláme v míse vařečkou, ke konci ho můžeme ještě prohníst rukou. Vytvoříme z něho hladký bochánek, který necháme zakrytý potravinovou fólií při pokojové teplotě kynout přibližně hodinu, dokud minimálně nezdvojnásobí svůj objem. Máme-li dost času, můžeme těsto po této době opět rukou propracovat a znovu nechat vykynout (a postup klidně zopakovat ještě napotřetí), bude nadýchanější. Vykynuté těsto rukou zplácneme a vytáhneme ho do stran tak, aby nám vznikl větší ovál. Ten položíme na plech (vymazaný a vysypaný moukou nebo vyložený pečícím papírem) a válečkem s rukojetí ho rozválíme na celý plech. Po stranách vytvoříme vyšší okraje, aby šťáva ze švestek nevytekla na plech. Těsto nahusto poklademe rozpůlenými a vypeckovanými švestkami (slupkou směrem dolů, šťáva tak zůstane v ovoci a nepromáčí těsto) a ovoce zasypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů půl až třičtvrtě hodiny*, dokud těsto na okrajích nezezlátne. Koláč necháme trochu vychladnout a krájíme - ještě teplý chutná nejlíp.
* Záleží na výšce těsta, jak už jsem se zmiňovala, z dvojité dávky jsem pekla na jeden plech, tenčí těsto bude propečené o něco dříve.





















Žádné komentáře:

Okomentovat