úterý 19. srpna 2014

KUŘE TIKKA MASALA

Kuře tikka masala vlastně odstartovalo moji zálibu v koření. Moje sbírka je už teď poměrně rozsáhlá, já totiž když už něco dělám, dělám to pořádně. Jsem megaloman a puntičkář (pro mě nebezpečná kombinace). Kdysi jsem nějak omylem zakoupila čerstvý koriandr a proto jsem pátrala po nějakém jídle, do kterého bych ho mohla využít. Tak jsem narazila právě na kuře tikka masala a speciálně kvůli němu jsem si objednávala chybějící koření. Barevné hromádky v eshopu mě ale zaujaly natolik, že jsem neodolala a dokoupila všechno, co jsem ještě neměla. Má to svoje výhody i nevýhody. Moje kuchyně ještě pořád není dost velká na to, aby se mi do ní uspokojivě vešly všechny kořenící poličky (a asi nikdy ani nebude). Na druhou stranu se ale můžu pustit do vaření prakticky čehokoliv, co mě napadne.
Nevím, jestli můj recept (který je jako vždycky složeninou ze všech možných receptů, na které jsem kdy narazila) je zrovna ten pravý. Bohužel nějak nemám možnost, jak si to ověřit. Jeho výsledek mi ale dost chutná a postup je pro mě srozumitelný. Moje první kuře tikka masala bylo poměrně brutální, protože jsem neodhadla množství chilli a jídlo bylo tak pálivé, že se u něho potil i můj Muž. Pro mě coby člověka, kterého pálí i paprikové chipsy, absolutně nepoživatelné. Poučila jsem se. Nebezpečný mlýnek s pekelně pálivým Bird's Eye chilli jsem darovala kamarádce a jídlo teď kořením pěkně po špetičkách.
Jestli chcete zažít taky trochu exotiky v tlamičce, doporučuji vyzkoušet, ať už to je nebo není ten pravý recept. A jestli vás to po ochutnání inspiruje k hledání přesné receptury, prosila bych, abyste se podělili.


Suroviny:

500 g kuřecího masa

Marináda:
lžíce slunečnicového oleje
šťáva z poloviny citronu
100 g bílého tučného jogurtu
špetka mletého chilli koření, 1 lžička sladké mleté papriky, 2 lžičky mleté pískavice (řecké seno), 2 lžičky mletého koriandru
6 kešu ořechů

Omáčka:
2 lžíce oleje
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 velké masité rajče (nebo plechovka krájených)
lžíce rajského protlaku
150 ml kokosového mléka
sůl, po půl lžičce mletého kardamomu, římského kmínu, kurkumy a skořice, lžičku garam nebo tandoori masala, 1 bobkový list (já používám půl lžičky mletého), čerstvé chilli papričky podle chuti, kus čerstvého strouhaného zázvoru, hrstka čerstvého koriandru

Rýže:
2 lžíce oleje
1 malá cibule
5 ks celého hřebíčku
rýže basmati
sůl


Postup: 

Kešu ořechy rozetřeme na pastu a promícháme společně s ostatními surovinami na marinádu. Přidáme maso a necháme ho v lednici odpočívat nejlépe přes noc. Nesolíme! Sůl by z masa zbytečně vytáhla vodu.

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na oleji zesklovatět. Přisypeme mleté koření, česnek, nastrouhaný zázvor a pokrájené chilli papričky a krátce orestujeme. Přidáme oloupané a pokrájené rajče (nebo plechovku krájených) a rajský protlak. Opět krátce orestujeme a přidáme i maso (včetně marinády). Osolíme, vsypeme pokrájený koriandr, přiklopíme a na mírném plameni dusíme za občasného promíchání tak dlouho, dokud nebude maso měkké. Přilijeme kokosové mléko, které už jen prohřejeme.

Na oleji opékáme za stálého míchání asi 3 - 5 minut rýži, až se každé zrnko obalí tukem. Zalijeme vodou (na 1 díl rýže 2 díly vody), vhodíme cibuli, do které po obvodu zapícháme hřebíček, osolíme a přiklopené vaříme 12 - 15 minut. Rýži už nemícháme ani nesundáváme pokličku. Po 12 minutách ochutnáme nebo se podíváme, zda se voda vstřebala. Odklopíme, vyhodíme cibuli, kastrol zakryjeme utěrkou a necháme ještě 5 - 10 minut dojít.









Žádné komentáře:

Okomentovat