sobota 21. února 2015

HRACHOVÁ POLÉVKA




Suroviny:

hrách dle chuti a potřeby (já zpravidla používám jeden větší hrnek klasického celého zeleného a menší hrnek žlutého loupaného)
kus uzeného masa
1 velká cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce sádla
pepř, sůl




Postup:

Namočený hrách slijeme a v čisté osolené vodě uvaříme do měkka. Zelený hrách je třeba namočit den dopředu, žlutému stačí dvě hodiny - zelený hrách se také delší dobu vaří, žlutý proto přidáváme vařit až po jeho změknutí. Vedle v rendlíku osmažíme na polovině sádla nadrobno nakrájenou cibuli a ke konci smažení přidáme i prolisovaný česnek. Obojí přihodíme k hrachu a tyčovým mixérem celý základ rozmixujeme na jemno (cibuli někdy přidávám až po mixování tak, aby zůstala v celku). Pečivo nakrájíme na kostičky, v rendlíku rozpustíme další kousek sádla a osmahneme ho do křupava (k pečivu můžeme přidat sušené zelené bylinky podle chuti). Odložíme stranou a v tom samém rendlíku opečeme na zbytku sádla na kostičky nakrájené uzené maso (opékáme tak dlouho, dokud nepustí vodu a nezačne zlátnout). Polévku opepříme a podle potřeby dosolíme a doředíme (vodou nebo vývarem, ideálně uzeným z masa), na talíři posypeme uzeným a krutony a můžeme podávat.








Žádné komentáře:

Okomentovat