úterý 8. března 2016

RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA SE SLANINOU

Teda, chudák kapusta, ta ale dostala na ... No, na prdel. Můžou za to (velmi pravděpodobně) školní jídelny a všechny možné vývařovny. Proč byla kapusta tak hojně ve školách využívaná, to je mi záhadou, když je všechno, jenom ne surovinou pro vaření ve velkém (aha, už to mám, levná je!).

Kapustu, ať hlávkovou nebo růžičkovou, totiž nesmíme rozvařit. Jak ji rozvaříme, zhnědne, zešedne a především zesmrádne. A její konzistence nám v takovém případě taky neudělá zrovna radost. Pokud chceme s kapustou v teplé kuchyni pracovat, je dobré pravidlo "nerozvařit" dodržet. Připravujeme-li ji kupříkladu na závitky, povaříme ji v celých lupenech krátce v horké vodě a ihned ji v ledové zase zchladíme, čímž udržíme její jasně zelenou barvu. Pokud ji chceme přidat do masových směsí, takto uvařenou ji pokrájíme a přimícháme už do hotového jídla, kde ji necháme jen krátce prohřát. Růžičkovou kapustu je dobré uvařit či podusit tak akorát na skus - tedy aby měla měkké srdíčko, ale zároveň se nerozpadala.

Jestli máte na kapustu špatné vzpomínky, nevěříte jí a vůbec je vám odporná, zkuste jí dát ještě jednu šanci tímto jednoduchým receptem. Spočívá v tom obdělat na půlky nakrájené růžičky na másle a slanině. Já tedy tentokrát přidala i žampiony, ale postup zůstává stejný (rozumějte stejně jednoduchý).



Suroviny:

500 g růžičkové kapusty
200 g dobré slaniny
2 lžíce másla
pepř, sůl, drcený kmín
(a žampiony, chcete-li)

Postup:

Kapustu očistíme, to znamená, že ji zbavíme vrchních nehezkých lístků. Na kostičky nebo proužky nakrájenou slaninu opečeme na pánvi dokřupava. Přidáme kmín a máslo, a když se tuk rozehřeje, osmahneme na něm na půlky nakrájenou kapustu, nejlépe dozlatova. Potom ji osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody, přiklopíme poklicí a na nízkou teplotu dusíme  5 - 10 minut (v průběhu dušení zkoušejte a vychytejte si tu správnou dobu). Podáváme ihned nejlépe s křupavým pečeným bramborem. 
Pokud chceme přidat i žampiony, uděláme to teprve v okamžiku, kdy je kapusta osmažená. Žampiony totiž pustí velké množství vody. A kde je voda, tam se nesmaží, to dá rozum. Vynechte také podlévání před dušením, naopak zvyšte plamen a přebytečnou vodu zredukujte, ať nemáte na talíři bláto. :-)





Žádné komentáře:

Okomentovat