pondělí 10. března 2014

KAPUSTOVÉ ZÁVITKY S RÝŽÍ

podle babiččiny kuchařky.



Míjela jsem tuhle v krámě bedýnku s kapustami. Jen jsem se tak trochu přiblížila a s překvapením jsem zjistila, že je kapusta vlastně moc pěkná a krásně barevná zelenina. Aniž jsem dopředu věděla, co s ní udělám, dala jsem jednu do košíku. Doma jsem vytáhla babiččinu kuchařku z roku 1968, která mě poslední dobou zajímá čím dál tím víc, protože jsem zvědavá, jestli se ještě v dnešní době dá vařit podle desetiletí starých receptů. Kuchařka mi nabídla kapustové karbanátky a závitky. Karbanátky už jsem zkoušela (ovšem nevylučuji, že je udělám brzo znovu, protože mi zbyla ještě fakt velká spousta čerstvé kapusty, a recept by si zasloužil přefotit). Tahle zelenina si každopádně zaslouží v kuchyni své místo, protože jak jsem zjistila, kupříkladu dnešní závitky jsou vyloženě kulinářskou záležitostí. :-)
Celé jsem si to trochu poupravila do ruky. Místo telecího masa jsem použila hovězí - ve směsi s vepřovým, takže bylo už pomleté a strojek mě naštěstí minul (nemám ho a ani nejsem jeho příznivcem, mám pořád za to, že se musí strašně špatně mýt, ale třeba jednou změním názor, až si ho pořídím). V mléce namočenou a pomletou žemli jsem nahradila strouhankou, a to především proto, že jsem žádnou žemli doma neměla. Další velkou změnou bylo to, že jsem dva velké kapustové listy posekala a přidala ještě do masové směsi, protože když už kapustové závitky, tak kapustou nešizené. V původním receptu se také závitky dusí, já je pekla odklopené - a bez pokrájené cibule a podlévání vývarem.
Takže tady přepis receptu tak, jak jsem ho vařila já (poměry jsem nepřepočítávala a sypala a přidávala od ruky):

Suroviny:

8 kapustových listů
cca 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
1 velká cibule
velká hrst čerstvé petržele
2 lžíce sádla
1 stroužek česneku
5 lžic strouhanky
1 vejce
2 lžíce másla
pepř, sůl, vrchovatá lžíce sušené majoránky

Postup:

Kapustové listy opláchneme a osušíme. 6 největších a neporušených si připravíme na závitky, zbylé dva do masové směsi. Z listů určených na závitky naplocho seřízneme silnou část stonku, aby se nám dobře balily. Listy cca 2 minuty spaříme ve vařící slané vodě a okamžitě po vytažení je ponoříme do ledové vody (můžeme také vydatně propláchnout v cedníku), jedině tak si listy udrží zelenou barvu a nezešednou. Nechápe důkladně okapat, případně ještě osušíme papírovou utěrkou a odložíme stranou.






Z listů, které budeme krájet, můžeme tvrdou část stonku rovnou vyříznout. 
Tyto dva listy pokrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a petržel nasekáme na jemno. V receptu je uvedeno, že je třeba cibuli s petrželí opéct na sádle. K těmto dvěma ingrediencím si tedy přihodíme i nakrájenou kapustu a smažíme na dvou lžicích sádla tak dlouho, dokud nezměkne.
Mezitím si připravíme základ směsi. K mletému masu rozklepneme vejce, přidáme strouhanku, prolisovaný česnek a podle chuti osolíme a opepříme (nejlépe samozřejmě čerstvě mletým pepřem).
K základu vsypeme opečenou a vychladlou zeleninovou směs a rukou hněteme tak dlouho, dokud se nevytvoří kompaktní hmota.
Tu pak pokládáme na spařené a změklé listy a zavinujeme - nejlépe to jde tak, že přehneme přes maso nejprve boční strany listu, a pak smotáváme od tvrdší části dolů. 
Hotové závitky ovážeme nití nebo zajistíme párátkem a vložíme do pekáčku, do kterého rozpustíme dvě lžíce másla. Pečeme odkryté v troubě na vyšší teplotu cca hodinu (oproti původnímu receptu, kde je uvedeno 40 minut).











Kuchařka k závitkům doporučuje dušenou rýži, vařené brambory a rajčatovou omáčku. Vybrala jsem si rýži (postup na dušenou rýži, která se shoduje s původním receptem, najdete TADY) a rajčatovou omáčku. Na přepočítávání osminek a šestnáctinek surovin z kuchařky jsem ale už bohužel neměla čas, takže jsem uvařila rychlou pětiminutovou rajskou omáčku á la Já. :-) Recept a postup je tu:

Suroviny:

plechovka rajského protlaku
100 ml smetany
100 ml vody
kousek másla
lžíce hladké mouky
lžíce cukru
špetka skořice
sůl, pepř

Postup:

Z másla a mouky umícháme jíšku, kterou naředíme smetanou a vodou. Přidáme rajský protlak a rozmícháme společně dohladka. Osladíme, okořeníme, případně lehce osolíme a necháme společně pár minut provařit.

Před podáváním odstraníme ze závitků nit a přelijeme je šťávou z pečení. 
Dobrou chuť!








Žádné komentáře:

Okomentovat