úterý 11. března 2014

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

Byla jsem moc zvědavá, co na játrové knedlíčky říká babiččina kuchařka. Bohužel jsem byla i úplně stejně překvapená, neboť neříká nic. :-) S kuřecími játry se dřív zřejmě moc nepočítalo, stejně jako s vepřovými. A recepty, které se týkaly úpravy telecích, husích a hovězích jater jsem spočítala na prstech jedné ruky. Doufám jen, že pro nezpracovávání kuřecích jater neměly naše babičky nějaký závažný důvod a vlastně by mě celkově zajímalo, proč dřív nebyly tak populární jako dneska. Zalovila jsem ještě pro jistotu v kapitole "Vhodné upotřebení drůbeže a drůbežích drůbků v kuchyni" a našla jsem pouze následující (a přiznám se, že z popsaného očišťování jsem nebyla dvakrát moudrá):


Nezbylo než zasednout k ostatním kuchařkám a k internetu a vysmolit to, co se mi zdálo jako nejpříhodnější pro naše jazýčky. Takže tady je recept na moje knedle (ano, příště budou menší :-) ):

Suroviny:

cca 100 g kuřecích jater
2 lžíce strouhanky
2 lžíce másla
1 celé vejce
3 stroužky česneku
1 lžíce sušené majoránky
pepř, sůl

Postup:


Játra očistíme, vložíme do mixéru a nahrubo pomixujeme. 









Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, prolisovaný česnek, okořeníme a osolíme. Nakonec přidáme strouhanku, kterou přisypáváme tak dlouho, dokud směs není hustá natolik, aby se z ní rukou daly tvarovat knedlíčky.
Knedlíčky válíme vlhkýma rukama, aby se nám směs nelepila na prsty. Odkládáme na podložku posypanou strouhankou. 








Teprve, když jsou všechny knedlíčky hotové, vkládáme je do osolené vroucí vody a vaříme na nízkém plameni cca 3 minuty (podle velikosti). Uvařené knedlíčky slijeme a ponoříme na pár minut do studené vody, pomůžeme tak tomu, aby později neosychaly. Před podáváním je necháme krátce prohřát v polévce.





Žádné komentáře:

Okomentovat