neděle 9. března 2014

VOŇAVÝ PERNÍK

Dostala jsem od mámy krásnou keramickou formu na pečení, která u ní dlouho zahálela na polici - prý bábovek nebo perníků. Na bábovku mně přišla moc nebábovková, takže jsem se vrhla na perník. Beztoho jsem na něj měla už dlouho chuť. Peču totiž perník muži na cesty a chalupy a dovolené jako rychlovku, čímž pádem mám pak pocit, že ho dělám tak často, že už mám splněno. Až mi tuhle došlo, že ho vlastně doma vůbec nemíváme. 



A vůbec to pečení nebyla taková sranda, jak jsem si původně myslela, a z výsledku jsem moc nadšená nebyla - resp. všechno dopadlo úplně jinak, než jsem si malovala. Holt opět se potvrzuje staré známé rčení, že žádný učený z nebe nespadl. Ani já. Jen jsem moc zhýčkaná tím, že se mi většina věcí (i když je dělám poprvé) povede. 
Doufala jsem v to, že se perník bude péct stejně jako bábovka. U té mi chvíli trvalo, než jsem jí v plynové troubě přišla na kobylku. Jenže keramická forma zřejmě není jako tenká skleněná a perník není bábovka. :-) Ve strachu, aby se perník jako všechno v plynovce nepřipékal odspodu, formu jsem postavila ještě na plech. Co tedy funguje u bábovky, ukázalo se tu jako kontraproduktivní - těsto se z vrchu už skoro připalovalo a vevnitř bylo ještě tekuté. Plech jsem odstranila a pak už to šlo mnohem lepší. Dalším překvapením bylo, jak moc se těsto navrchu vyboulilo, protože při pečení stejného receptu na plech se mi to nestává (máte-li rady, jak tomu předejít, sem s nimi!). Možná má na plechu těsto větší možnost expandovat do stran, co já vím? Spravil to ovšem řez ostrým nožem, takže perník teď pěkně sedí na talíři (ke snídani ovšem bude perníková drobenka). Moc fajn ale bylo, že se perník vyklopil okamžitě, jen jsem formu trochu naklopila. 
Takže nakonec ... Sláva keramickým formám! Silikon je možná pohodlnější, ale tohle má kouzlo.




Suroviny:

400 g polohrubé mouky
250 g cukru
1 prášek do perníku
2 lžíce kakaa
po lžičce mletého badyánu, hřebíčku, zázvoru a skořice
250 ml mléka
100 ml oleje
1 celé vejce





Postup:





Všechny suroviny dáme do mísy a ručním šlehačem vyšleháme v řídké těsto. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.














Těsto vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě tak dlouho, dokud na zapíchnuté špejli neulpí žádné těsto.





.





Žádné komentáře:

Okomentovat