čtvrtek 13. dubna 2017

BRAMBOROVÉ NOKY

Nemám bramborové těsto moc ráda. Jak se do všeho vrhám po hlavě a všechno mi vychází, tady mi to doteď moc nefungovalo. Povedlo se mi poprvé, podruhé, potřetí a pak jako když utne - nedařilo se a nedařilo. Dlouho jsem odkládala teorii, až mi začalo vadit, že se ochuzuju o takové množství dalších příloh a jídel. Tak jsem se do toho konečně pustila, načetla informace a začala zkoušet. Na přípravu bramborového těsta je třeba mít přece jenom aspoň základní znalosti (a možná trochu zkušeností). V principu ale nejde o nic složitého. Já začala bramborovými noky. Povedly se, ale vyhráno hádám ještě zdaleka nemám.

Co se receptu týká, na přesné množství surovin nespoléhejte. Záleží na velikosti vajec i na použitých bramborách. Mouky si tedy odvažte základní množství (podle receptu) a počítejte s tím, že bude nejspíš třeba přidávat (minimálně při vyvalování). Řídím se tím, že na každých 300 g brambor používám základních 100 g mouky a jedno malé celé vejce. Brambory je třeba používat hlavně SUCHÉ. Co to znamená? Jednak úplně popisně - suché brambory jsou takové, které se vaří celé ve slupce. Při tomhle způsobu varu se do nich dostane nejméně vody. Uvařené brambory je navíc potřeba dobře slít a pak je nejlépe vysypat z hrnce (třeba na plech nebo do dřezu) a nechat je úplně vychladnout a vypářit. Úplně nejlíp uděláte, když si je uvaříte večer předtím a necháte je vychladnout přes noc. "Suchými" bramborami se dále myslí brambory moučnaté. Moučnatost se řídí obsahem škrobu. Čím víc škrobu, tím moučnatější (sušší) brambory. V obchodě je seženete označené jako typ C. My poseroutkové si při dělání bramborového těsta ještě pomáháme škrobem (Solamyl). :-) Na každých 300 g brambor v pohodě postačí rovná polévková lžíce Solamylu.
Těsto není dobré hníst dlouho. Začněte tím, že si ho předmícháte vidličkou rovnou už v míse. Pak ho vyklopte na hojně pomoučněnou pracovní plochu, pomoučněte ho ještě navrchu a začněte zpracovávat. Nijak brutálně ho nemačkejte, spíš ho tak jako lehce překládejte a převalujte a podle potřeby pořád podsypávejte. Není snad nic horšího, než bramborové těsto, které se lepí. :-) Nevěnujte se mu moc dlouho, ať neřídne. Měli byste vytvořit kompaktní, nijak zvlášť (nejlíp vůbec) nelepivý bochánek. Ten potom rozdělte podle potřeby na bochánky menší, které rukou vytvarujte na háďata o průměru 1,5 - 2 cm (v průběhu pořád podsypávejte). Nožem je nakrájejte na kousky.
Úplně nejvíc ale myslete na to, že až budete mít noky hotové, musí už vřít voda, abyste je mohli hned uvařit a těsto dál neřídlo. Voda musí vždycky čekat na knedlíky, ne knedlíky na vodu. Vodu dobře osolte, do těsta patří jen špetka soli (čím víc soli, tím víc řídne). Že jsou noky uvařené poznáte jednoduše podle toho, že vyplavou navrch. Já je ve vodě nechávám ještě o fous déle - podle jejich velikosti to dohromady vychází na 2 - 3 minuty. Vyplavané noky vylovte děrovanou lžicí a přemístěte do mísy, ve které jste rozpustili kousek másla nebo sádla. A nebo je házejte rovnou na pánev a před podáváním je ještě trochu opečte. Tak nebo tak, obalené trochou tuku a udržované v teple takhle nějakou dobu vydrží čekat, než dokončíte zbytek pokrmu.

Suroviny:

300 g vařených brambor
1 vejce
100 g hladké mouky (a více podle potřeby)
čtvrt lžičky soli
rovná lžíce bramborového škrobu



Žádné komentáře:

Okomentovat