čtvrtek 13. dubna 2017

HOVĚZÍ S PORTSKÝM VÍNEM A RYBÍZEM, BRAMBOROVÉ NOKY




Suroviny:

1 kg hovězího zadního
2 velké cibule
4 hrsti rybízových kuliček
(lžíce rybízové marmelády podle chuti)
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
300 ml portského vína
2 lžíce balzamikové redukce
pepř, sůl, snítka rozmarýnu, 3 snítky tymiánu

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na rozpáleném sádle dozlatova. Maso nakrájíme na velké kostky (cca 5 x 5 cm), přihodíme ho k cibuli a důkladně ho ze všech stran zatáhneme dohněda (to dá omáčce chuť a sílu). Maso zalijeme vínem, které necháme odvařit. Poté základ zalijeme vodou a přidáme koření. Solíme jen lehce, tekutinu poté budeme redukovat (svařovat) minimálně na třetinu, a chuť omáčky (včetně slanosti) se koncentruje. Přivedeme k varu a na mírném ohni pod pokličkou táhneme tak dlouho, dokud maso nebude měkké (klidně přes noc). Hotové maso vyjmeme a uložíme tak, aby neosychalo. Tekutinu propasírujeme a poté na prudkém ohni vaříme tak dlouho, dokud se nezmenší na třetinu až čtvrtinu objemu (řídíme se hustotou a chutí). Ke konci je třeba dávat větší pozor, redukovaná omáčka má prudkým varem tendenci pálit se a hořknout. Cca 15 minut před dokončením přidáme do omáčky rybíz, případně marmeládu a také balzamikovou redukci. Po odstavení do omáčky rozpustíme a vmícháme studené máslo. Maso buď můžeme nechat prohřát v hrnci s omáčkou (ještě před rozpuštěním másla), nebo ho ohřát vedle (v takovém případě pozor, aby neoschlo). Podáváme s opečenými bramborovými noky.





Žádné komentáře:

Okomentovat