sobota 25. října 2014

DÝŇOVÝ DŽEM SE ZÁZVOREM A POMERANČEM


Málem donekonečna jsem bádala, jak tohle cosi z dýně a pomerančů nazvat. Pátrala jsem na internetu, jaký přesný rozdíl je mezi džemem a marmeládou a ač jsem si dodnes myslela, že mám jasno, musím přiznat, že teď z toho vůbec nejsem moudrá. Ze začátku jsem si psala do dvou sloupců vlastnosti a složení marmelády a džemu zvlášť. S tím jsem ovšem brzo přestala, protože každá stránka totiž obsahuje jiné informace, které se navzájem dokonce popírají. Přečetla jsem i několik diskuzí, kde jeden druhého osočoval z neznalosti. A v okamžiku, kdy se mně do toho začalo motat nařízení EU (podle kterého se marmeládou smí nazývat jen výrobky z citrusových plodů), jsem to všechno pozavírala. A víte proč? Protože mně je to vlastně úplně jedno a poslední, čím bych si chtěla zadělávat hlavu je to, jestli si na chleba mažu džem nebo marmeládu. Jen jsem chtěla být přesná. Nemám ale jasno doteď a jediné, k čemu jsem dospěla je to, že džem oproti marmeládě obsahuje kousky ovoce nebo celé drobné plody, kdežto marmeláda je neobsahuje, protože se vyrábí z ovocného protlaku. A podle téhle poučky jsem svoje dýňové cosi nazvala džemem, protože i když v něm nejsou kousky ovoce (rozmixovala jsem ho dohladka), určitě jsem ho nevyráběla z protlaku. :-)





Suroviny:


1 dýně (použila jsem polovinu Hokaido a polovinu máslové)
4 pomeranče
2 citrony
200 g zázvoru
1 vanilkový lusk
třtinový cukr podle chuti
Gelfix podle potřeby (pokud nepoužíváte Gelfix, určitě bych doporučovala zvýšit množství citronů kvůli konzervaci)




Postup:


Dýni důkladně omyjeme a i se slupkou ji nakrájíme na menší kostky. Pomeranče oloupeme, odpeckujeme a pokud možno je zbavíme blanek mezi jednotlivými stroužky. Pokud to z nějakého důvodu nejde nebo se nám nechce, určitě je alespoň důkladně obereme od bílé spodní slupky (ta je společně s peckami hořká). To samé uděláme s citrony. Zázvor nastrouháme na jemno. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože z něho po celé délce stáhneme dužinu (zbytek lusku můžeme dále využít např. na výrobu domácího vanilkového cukru či extraktu). 

Všechny tyto suroviny dáme do dostatečně velkého hrnce, podlijeme je trochou vody, aby se nepřipálily, přiklopíme je pokličkou a na mírném ohni podusíme tak, aby pustily vodu. Pak pokličku sundáme a za občasného promíchání je dál na mírném ohni sváříme tak dlouho, dokud dýně nezměkne a přibližně polovina tekutin se neodvaří. Pak základ rozmixujeme tyčovým mixérem (konzistence dle chuti, já ho vzala dohladka). Pokud používáme Gelfix (já to bez něj zatím neumím), rozmícháme ho podle návodu na obalu v malém množství cukru, vsypeme k základu a opravdu důkladně rozpustíme. Necháme ho minimálně 5 minut provařit a teprve poté přidáváme cukr podle chuti (cukr se musí přidávat až po Gelfixu). Mícháme, dokud se úplně nerozpustí. 


Ještě horký džem plníme do sklenic, které postavíme na víčko a necháme je vychladnout.













4 komentáře:

  1. Zdravím a chystám se udělat džem dle návodu. Opravdu dýni neloupete? Díky Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím i já!
      Opravdu neloupu, ani do polévky nebo pyré. :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den. Chci se zeptat jaké množství Gelfixu mam dát třeba na 3kg dýně? Podle čeho to poznam? Mam cca 16 kg dýně😂😊😊
    Protože minulý rok jsem delala marmeládu, zavařila ji a přesto se brzy zkazila. Nevím, co jsem udělala špatně. Vím ale, že Gelfix, želírovací cukr....nic podobného jsem nepřidávala. Děkuji moc za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      Gelfix používejte podle návodu na sáčku, je tam uvedeno množství cukru, hmotnost protlaku (ovoce). Můžete koupit různé druhy, na sáčku je označení 1:1, 2:1, 3:1, přičemž druhé číslo značí množství cukru. Nejdřív se teda rozmyslete, jak sladký džem chcete.
      Pokud Vám nevadí tekutější konzistence džemu a bojíte se, aby se Vám nezkazil, můžete použít i pomůcku ke konzervování (http://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/zavarovani/pomucka-ke-konzervovani.html). Ta neželíruje, ale pomáhá od plísně a podobně. :-)
      Doufám, že jsem Vám trochu poradila!

      Vymazat