sobota 27. září 2014

HOUBY V OCTĚ

nebo s octem, nakládané nebo zavařené houby, každý tomu říká jinak. Ať tak nebo tak, je to můj oblíbený způsob uchovávání hub na zimu. Letos jsem si jich pár zavařila sama. Vlastně spíš tak na zkoušku. Abych věděla, co to obnáší. Jinak si totiž houby v octě vozím od rodičů, u kterých je jich téměř nevyčerpatelná zásobárna. Pak z nich vařím omáčky k masu, dokonalou bílou polévku (recept najdete ZDE) a nebo je občas zobu jen tak (to ale pomálu, poněvadž jimi nechci plýtvat). Bylo jich málo, tak akorát na dvě skleničky a jednu pálivou pro muže, takže jsem si to pořádně užila. :-) V komoře se určitě ohřejí dlouho, protože mi bude líto je načínat. Budou tam odpočívat a čekat na nějakou slavnostnější příležitost.
Do nálevu jsem nepoužila deko, protože mi přišlo zbytečné ho kvůli třem sklenkám rozdělávat a tak jsem si namíchala vlastní lák, klasicky z vody, octa, cukru a soli. Tenhle recept tedy vlastně ani není recept, protože jsem všeho přidávala podle chuti a nebyla to žádná věda, takže to berte spíš jen jako takovou inspiraci. A jak už to u mě bývá, opět jsem neodhadla množství a svařila ho moc. Nechtěla jsem ale zbylý lák zbytečně vylévat, tak jsem do něj naložila ještě dvě sklenice cibule (ona se někdy určitě hodí, z nakládaných okurek ji taky rádi vyžíráme).





Suroviny:

houby (do octa vybíráme pokud možno houby malé a tvrdé, které se zavařením nerozblemcnou, a i po otevření pěkně chrupnou v ústech)
voda
ocet
cukr
sůl
- toho všeho podle chuti
případně mrkev, petržel, cibuli, bobkový list, celý pepř a hořčičné semínko





Postup:

Houby pokrájíme na stejně velké kousky, vložíme do hrnce, mírně podlijeme vodou (stačí kapka, jen tak aby se houby nepřipalovaly) a na mírném ohni je za občasného promíchání svaříme tak, aby pustily vodu a zmenšily svůj objem. Vaříme tak dlouho, dokud neodvaříme většinu tekutiny (nejméně ale 20 minut, v takovém případě naopak ještě trochu vody přilijeme). Svařenými houbami naplníme vyvařené a suché sklenice. Proložit je můžeme plátky mrkve, petržele, cibulí, nebo chilli papričkou, či dochutit celým pepřem, hořčičným semínkem a bobkovým listem - jak je komu libo. Záleží také na tom, jak budeme houby dále používat. Sklenici až po okraj zalijeme lákem, zavíčkujeme a protřepeme tak, abychom vyhnali vzduchové bubliny a lák se dostal všude. Otevřeme, dolijeme znovu po okraj a víčko dobře utáhneme (nepěchujte houby příliš natěsno, jinak vám bubliny stejně jako mně vyhnat nepůjdou). Sterilujeme 30 minut při 90 stupních. Poté sklenice postavíme na víčko a necháme je úplně vychladnout.




















Žádné komentáře:

Okomentovat