pátek 20. června 2014

KAPŘÍ FILETY S LUŠTĚNINOVÝM SALÁTEM

aneb tak trochu kapr po arabsku. :-)

Proč po arabsku? Protože jak už jsem jednou psala, ryby teď míváme docela často a začala jsem mít pocit, že je třeba vyzkoušet něco nového, aby se zase brzo nepřejedly. A salát z luštěnin proto, že brambory bychom měli už potřetí za sebou. :-) Bylo z toho nakonec docela dobré jídlo, jen toho času na něj padlo o něco více. A to především kvůli namáčení a vaření luštěnin. Pokoušela jsem se předtím najít doby namáčení a vaření jednotlivých druhů, ale pořád jsem se nějak nemohla dopátrat a čas už mě tlačil, takže jsem brzo všechny stránky zavřela a použila zdravý rozum. Abychom si rozuměli, všechny luštěniny jsem namočila přes noc a pak je postupně vařila hezky pěkně do měkka. Tak jako tak, použijete-li do salátu velké fazole nebo sóju, musíte počítat s tím, že abyste mohli uvařit oběd, je třeba se na něj připravit už večer předtím. Nebýt toho všeho namáčení, je to ovšem jídlo v podstatě velmi jednoduché (jak bývá často mým zvykem), takže se do něho můžete s chutí pustit.

Dobré pokoukání!

Suroviny:

Kapr:
kapří filety podle počtu strávníků
máslo, olej
pepř, sůl, mletý cayenský pepř (případně chilli), mletá sladká paprika

Salát:
luštěniny podle chuti a možností (já použila bílé fazole, adzuki fazole, hrách, cizrnu, sóju, hnědou čočku - od každého po jedné malé hrsti)
2 střední cibule
1 - 2 lžíce majonézy
svazeček čerstvé petrželové natě
pepř, sůl, sladké chilli, bílý pepř, římský kmín, koriandr, sušený česnek, skořice

Postup:

Luštěniny namočíme přes noc do studené vody (každý druh zvlášť). Druhý den je slijeme, propláchneme studenou vodou a opět každý druh zvlášť vaříme v osolené vodě do měkka. Pozor, doba vaření u jednotlivých druhů se liší, např. na sóju budeme potřebovat i dvě a půl hodiny, zatímco čočka bývá měkká už přibližně za půl hodiny. Uvařené luštěniny smícháme v míse a přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou jsme předtím nechali na kapce oleje zesklovatět. Přidáme nadrobno nasekanou petržel, majonézu podle chuti, stejně tak koření a sůl (množství se bude lišit od množství salátu i od osobní chuti každého, takže zkoušíme, ochutnáváme a podle toho případně přidáváme). Salát důkladně promícháme a odložíme stranou.
Kapří filety osolíme, opepříme a posypeme podle chuti cayenským pepřem a paprikou. Ihned vkládáme do rozpáleného másla v kombinaci s olejem (máslo se tak nepřepálí) nejprve kůží dolů. Opékáme cca 3 - 5 minut podle velikosti ryby, pak stáhneme teplotu, filety otočíme a necháme je na mírném ohni dodělat. Když jsou hotové, ihned servírujeme.









Žádné komentáře:

Okomentovat