neděle 1. června 2014

HRNČÍŘSKÉ TRHY

Víte, kde hříšně rychle a především hříšně dobře utratit peníze? Na hrnčířských trzích. Budete-li mít příští rok poslední květnovou sobotu čas a trochu peněz v peněžence, vyrazte do Kostelce nad Černými lesy, kde jsou podle mého mínění jedny z největších a nejhezčích hrnčířských trhů vůbec. Procházet se budete na náměstí kolem kostela pod stromy, což je největší rozdíl např. od trhů berounských, které jsou sice možná přehlednější, ale když se poštěstí, sluníčko na vás bude pařit celý den. Třeba z Prahy to máte do Kostelce autobusem cobydup (na Hájích nasednete a za 40 Kč pofrčíte zhruba třičtvrtě hodiny). Ten vás navíc vyplivne na náměstí přímo u kostela.
Chtěla jsem vám původně udělat fotoreportáž přímo z centra dění, na trhu bylo ale tak plno, že bych pořídila v podstatě jen obrázky plné lidí. A přímo u stánku fotit zboží jsem se neodvážila. V dnešní době nepoctivců a oblbů se totiž každý prodejce bojí, že mu tak někdo ukradne nápad a tudíž i obživu. Věděli jste, že většina výrobců vůbec nemá eshop - právě z těchto důvodů? Já ne a dost mě to překvapilo. A popravdě trochu rozesmutnilo, jaká opatření se musí dělat proti hloupým lidem. Má to ale i svoje světlé stránky, věci koupené přímo na trzích mají samozřejmě přidanou hodnotu krásně stráveného dne mezi krásnými věcmi. A pro ní už se vyplatí nějakou cestu absolvovat (místo anonymního objednání přes internet). Takže jsem se rozhodla nekazit den ani sobě, ani prodejcům. Krátké povídání o trzích si ale můžete přečíst třeba zde:
Jediné, z čeho byste mohli být rozčarováni, je obrovské množství nejrůznějších výrobků v široké škále užití od (překrásných) keramických lustrů, doplňků interiéru, přes zahradní výzdobu včetně květináčů, drobné dárky až po kuchyňské vybavení (kterého je na stáncích přehršel, takže ponejvíce hospodyňky si opravdu přijdou na své). Je důležité neudělat jednu zásadní chybu, a sice že byste z přemíry nadšení z krásných věcí nakoupili hned v prvních deseti minutách. Protože co koupíte, budou mít za rohem v jiném stánku určitě mnohem hezčí než v tom prvním (druhém, třetím). :-) Dejte si tedy načas a projděte poctivě každou uličku, u každého stánku se zastavte a všechno si pečlivě prohlédněte. Pak si zajděte na dobrou kávu a teprve potom se rozhodujte, vracejte a nakupujte. Jedině tak opustíte ráj a nebudete ničeho litovat. :-)
Loni jsem odešla s pouhými dvěma hrnky a třítkem na česnek, protože jsem se nedokázala rozhodnout, co si koupit. Měla jsem dojem, že musím vzít buď všechno nebo nic. Letos jsem vypnula v mozku místo, které může za to, že mě čas od času navštíví paní panika a odhodlaná nenechat se odradit (a protože jsem si vybrala dárky na celý rok dopředu), nakoupila jsem spoustu krásných věcí, na které se můžete podívat právě teď. :-) Nový domov u nás našly dvě úžasné bábovkové formy, jedna velká návštěvní a jedna malá, tak akorát pro nás, nový pekáček na buchty (a vůbec na cokoliv), sádelník a odkladačka na vařečky a pár drobných dřevěných kuchyňských udělátek. A protože jsem dobrá Žena a na svého Muže myslím kudy chodím, putuje k nám do Jeskyně i modrý pivní korbel (k modrému pivnímu džbánku). :-) Měla jsem spadeno ještě na pár věcí, třeba na štrůdlák a zadělávací mísu (kterou si pořídila moje skorošvagrová a my s mámou jí teď děsně závidíme :-) ), ale nic se nemá přehánět. Alespoň mám plán na příští rok.

























Žádné komentáře:

Okomentovat