středa 28. května 2014

REBARBOROVÁ BUCHTA S DROBENKOU


Rebarboru jsem loni úplně prošvihla, takže jsem letos měla radost, když jsem ji u nás v obchodě na rohu potkala, protože bych na ni jinak nejspíš zapomněla znovu. Buchta mně ale z dortové formy vylezla dost vysoká a vypadala na podnose tak nějak hole, že jsem si říkala, že by si na focení zasloužila aspoň nějakou mašli. Jinou než černou jsem ale doma neměla - takže to jen tak na vysvětlenou, proč je taková pohřební. :-) Chutná ale náramně, takže ji klidně vyzkoušejte. :-)


Suroviny:


350 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
2 lžíce vanilkového cukru (jak si udělat domácí se můžete podívat zde)
prášek do pečiva
150 ml mléka
120 g másla
3 celá vejce
lžička citronové nebo pomerančové kůry, půl lžičky mletého anýzu, půl lžičky mleté skořice
rebarboru tak akorát na posypání 
50 g másla, 50 g hrubé mouky a 50 g moučkového cukru na drobenku



Postup:

Rebarboru oloupeme. Jde to snadno, stačí ji na kraji zachytit třeba nožem a vrchní slupku odshora dolů stáhnout, podobně jako třeba kedluben. Nakrájíme ji na kousky. 












Všechny ostatní suroviny (kromě těch na drobenku) smícháme v míse v řídké těsto - máslo si předtím rozpustíme v rendlíku a necháme prochladnout. 











Formu nebo plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. 













Naplníme ji těstem a posypeme rebarborou. Navrch nasypeme drobenku - máslo s cukrem a moukou zpracováváme jemně prsty tak dlouho, dokud se hmota nezačne drobit na kousky. Podle potřeby přidáváme mouku nebo cukr. 

Koláč pečeme v troubě při střední teplotě tak dlouho, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta čistá. Krájíme až po vystydnutí, aby se koláč nesrazil.








Žádné komentáře:

Okomentovat