pondělí 26. května 2014

KAPR PO ITALSKU

Protože se teď intenzivně snažím kvůli blížícímu se stěhování spotřebovat co nejvíce potravin uložených na mrazáku, moc už nám toho tam nezbývá. A protože jsem si zvykla na ten luxus, že není-li zrovna nakoupeno a je třeba uvařit, na mrazák sáhnu a vždycky něco vylovím, zjistila jsem s překvapením, že není z čeho vařit. V šuplících se momentálně povaluje jen něco zmražených holubinek, špek na špikování, sáčky s vývarem a něco ovoce a vůbec věci, které se hodí do jídel spíš jako přísady, než že by se z nich dalo uvařit samostatné jídlo. A tak přišla po docela krátké době opět řada na kapra. Po počáteční nedůvěřivosti ho teď jíme poměrně často. Mám z toho radost, protože nejenže je to jídlo chutné, rychlé a zdravé, ale také k němu máme neustálý přístup. A také mě to těší, protože jsem se přesvědčila, že ho umím připravit tak, že přesvědčí i zapřísáhlého nekaprožrouta. :-) Takže tady je jedna z dalších variací, vlastně je to kapr pořád na jedno brdo (smažený v másle na pánvi je prostě nejlepší, nemůžu si pomoct), jen koření se mění. Třeba to ale přece jen někoho inspiruje. Tak dobrou chuť a nebo aspoň dobré pokoukáni!



Suroviny:

porce kapra podle počtu strávníků
hladká mouka
máslo, olivový olej
2 zralá rajčata
čerstvá petrželka
pepř, sůl, bazalka, oregáno






Postup:

Rajčata rozkrojíme na poloviny a vložíme do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Lehce je osolíme, posypeme bazalkou a oregánem a zakápneme olejem. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě do měkka (cca 20 - 30 minut). Kapří filety opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme je, lehce opepříme a rovněž okořeníme podle chuti oregánem a bazalkou. Pak každou porci z obou stran obalíme v hladké mouce a ihned smažíme na pánvi s rozpáleným máslem a olivovým olejem - nejprve kůží dolů. Jakmile je cca po 5 minutách křupavá, filet otočíme, stáhneme teplotu a necháme je dodělat, opět přibližně 5 minut. Podáváme s brambory vařenými ve slupce a čerstvou petrželkou. Brambory a kapra ještě na talíři přelijeme rozpuštěným máslem.



Žádné komentáře:

Okomentovat