pondělí 7. července 2014

DUŠENÉ VEPŘOVÉ S MRKVÍ A NOVÝM BRAMBOREM

aneb taková moje varianta na VEPŘOVÉ V MRKVI, ze kterého jsem nebyla dvakrát nadšená. Nestála jsem totiž o polorozvařenou mrkev, ve které plave utopené maso a všechno to má dohromady takovou nějakou stejnou chuť. Měla jsem zrovna v lednici pěknou mladou mrkvičku a kus výborné krkovice. K mrkvi jsem přihodila ještě kousek celeru (protože ho máme rádi) a podusila jsem zeleninu a maso hezky pěkně zvlášť. Po dlouhé době jsme také narazili na výbornou, doopravdy vyuzenou (ne přesolenou a slisovanou) slaninu, kterou jsem si tím pádem nemohla odpustit a která masu dodala výbornou kouřovou chuť. A s pečeným novým bramborem z toho byla náramně dobrá záležitost, kterou jsme si vážně užili. :-) 
Tohle je recept pro všechny, kteří neradi dušenou mrkev (protože tahle vás přesvědčí). Jen mrkev neduste na oleji, máslo si přímo žádá a stačí ho jen kousek!





Suroviny:

půl kg mrkve
polovina menšího celeru
lžíce másla
pepř, sůl

půl kg vepřové krkovice
100 g slaniny
2 střední cibule
lupen sádla
pepř, sůl, mletý kmín





Postup:

Zeleninu očistíme. Mrkev nakrájíme na kolečka, celer na zhruba stejně silné hranolky tak, aby se dusil rovnoměrně s mrkví. Obojí vhodíme na rozpálené máslo a opékáme tak dlouho, dokud zelenina nepustí vodu. Osolíme, lehce opepříme, přiklopíme a na velmi mírném ohni dusíme tak dlouho, dokud není mrkev měkká (ideálně jen tak na skus). Není třeba podlévat, pokud zeleninu dusíme na dostatečně mírném plameni, pustí si vody tak akorát.


Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmažíme dozlatova. Přidáme slaninu na proužky a na kostky nakrájené maso, které zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Přisypeme kmín a necháme ho krátce rozvonět. Pak maso osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a přiklopené dusíme do měkka.


Brambory důkladně omyjeme, rozkrojíme na poloviny a vložíme do pekáčku lehce vymazaného olejem. Opepříme je, osolíme, posypeme drceným kmínem a pečeme v troubě na 200 stupňů přibližně hodinu (záleží na velikosti brambor). 




Podáváme všechno dohromady na jednom talíři. :-)





















Žádné komentáře:

Okomentovat