neděle 15. června 2014

TŘEŠŇOVÁ HRNKOVÁ BUBLANINA

Třešně jsou další ovoce, na kterém si pořádně pochutnáte jen v létě. Být třešně celý rok, mohla bych se živit jen jimi a vůbec by mi to nevadilo. :-) Až mi bylo trochu líto rozpliznout je do bublaniny, místo abych je snědla čerstvé. Přesvědčila mě až možnost vyzkoušet nový keramický pekáček, který jsem si koupila ke konci května na hrnčířských trzích. Nakonec jsem vyhrabala nejmenší hrnek, který jsem doma našla (tak akorát do malého pekáčku pro dva) a pustila se do toho. V keramice se tedy peče náramně, a i z ní nějak lepší chutná, estetika je zaručená a nesporná!





Suroviny:


2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice
prášek do pečiva
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
1- 3 vejce (podle velikosti hrnku)
třešně






Postup:





Všechny suroviny důkladně promícháme v míse. Máme-li čas, oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který poté do těsta lehce vmícháme, bublanina tak bude nadýchanější. Není to ale nutné, dobrá je i tak. 










Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáček, poklademe třešněmi a pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu tak dlouho, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta čistá.










pátek 13. června 2014

TVAROHOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI

Jahodová sezóna je tady a my máme doma 6 kg výborných jahod a další jsou na cestě. Koktejly a jahody s cukrem jsou samozřejmostí. Samozřejmostí je i jahodový koláč s tvarohem, na který jsem se těšila už skoro měsíc. Jahody se totiž s tvarohem zkrátka mají rády. Léto je prostě tady, a i když ho nemám ráda, nemůžu mu upřít pár báječných záležitostí, jako jsou třeba teplé modré letní noci a nebo právě jahody.





Suroviny:

Těsto:
250 g hladké mouky
120 g másla
1 celé vejce
50 ml mléka
2 lžíce vanilkového cukru

Náplň:
500 g tvarohu (2 balení)
2 žloutky
vanilkový cukr, extrakt nebo přímo vanilkový lusk
cukr krupice na doslazení podle chuti
jahody



Postup:

Mouku, změklé máslo, vejce, mléko a cukr smícháme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě hodinu odležet. 










Poté ho natlačíme do formy v tenké vrstvě tak, abychom utvořili na všech místech stejně vysoký okraj. Těsto na dně formy důkladně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo. 










Tvaroh rozmícháme s vanilkou, cukrem a žloutky a rozetřeme na připravený korpus. Nahoru vyskládáme jahody a lehce je do tvarohu zamáčkneme. Pečeme v troubě při střední teplotě tak dlouho, dokud okraje těsta nezezlátnou. Po upečení necháme zcela vychladnout.








pondělí 9. června 2014

FRANCOUZSKÝ KAPR

aneb prostě jen sofistikovanější název pro kapra na rozmarýnu s estragonem (akorát že po francouzsku to zní lepší :-) )




Suroviny:

porce kapra dle počtu strávníků
bílé víno
citron
plátek másla
sůl, sušený rozmarýn a estragon






Postup:

Kapra omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem. Osolíme, podle chuti posypeme rozmarýnem a estragonem a vložíme na pánev na rozpálené máslo nejprve kůží dolů. Když je opečená dokřupava (cca 5 minut), stáhneme teplotu a kapra obrátíme. Zastříkneme bílým vínem, pokapeme lehce citronem a necháme dodělat i z druhé strany (opět přibližně 5 minut). Ihned podáváme (já ho ráda třeba jen se zeleninou nebo čerstvým chlebem).



pátek 6. června 2014

ZAPEČENÁ KOTLETA

co dům dal (aneb když je zkrátka třeba spotřebovat všechny zbytky z lednice).





Suroviny:

2 pěkné vyšší a prorostlejší kotlety
2 střední cibule
1 velké rajče
1 červená paprika
2 bílé papriky
30 g čedaru
kousek slaniny
pepř, sůl







Postup:

Kotlety z obou stran osolíme a důkladně opepříme. Cibuli, rajče a červenou papriku nakrájíme na tenké plátky a navrstvíme je na maso (nejprve cibule, aby od ní kotleta chytla ten správný šmak, pak rajčata a nakonec papriky). Kotlety vložíme do pekáčku, podlijeme vodou (pokud máme kotlety méně prorostlé, přidáme pár lupínků másla nebo trochu sádla) a pečeme nepřikryté v rozehřáté troubě na střední až nízkou teplotu (podle trouby) do měkka. Dáváme přitom pozor, abychom maso nevysušili! Podle potřeby podléváme. Pár minut před koncem zvýšíme teplotu a posypeme maso strouhaným čedarem a navrch položíme slaninu. Společně s masem můžeme v troubě na zvláštním pekáčku opéct i poloviny bílé papriky, kterou před pečením lehce potřeme olejem a osolíme. Podáváme s na pánvi opečeným bramborem a domácí hořčicí.




středa 4. června 2014

BEZOVÝ SIRUP






Suroviny:

50 květů bezu (čím víc květů, tím víc chuti)
4 kg cukru
4 citrony
4 lžíce kyseliny citronové
4 litry vody







Postup:

Květy probereme a odstraníme z nich největší hmyzáky. Neoplachujeme, jinak je zbavíme pylu a tudíž podstatné části chuti (za to pár broučků stojí). V hrnci převaříme vodu a necháme ji vychladnout. Do ní naskládáme květy zbavené tvrdých stopek, zasypeme je kyselinou citronovou a přidáme oloupaný, odpeckovaný a na kolečka nakrájený citron. Přiklopíme hrnec pokličkou a necháme při pokojové teplotě min. 24 hodin odstát. Poté všechno přecedíme přes čisté plátno a důkladně vymačkáme.





Přidáme cukr a šťávu udržujeme těsně pod bodem varu tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Šťáva by se neměla příliš dlouho vařit, aby se nezničily všechny účinné látky. Ideální je nevařit ji vůbec, ale chceme-li přece jen trochu snížit riziko plísně, cca minutu ji provaříme. Sterilní naběračkou přitom sbíráme pěnu, která se varem vytvoří. Horkou šťávu plníme do lahví nebo sklenic, které otáčíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme v chladnu a temnu.





Při plnění lahví horkým sirupem se stává, že horký vzduch, který z lahve před hrdlo uniká, vytlačuje i sirup, který pak prská všude kolem. To se dá jednoduše vyřešit tak, že do trychtýře vložíme brčko (mělo by být tak dlouhé, aby dole trychtýř přesahovalo) a nahoře ho přilepíme k trychtýři náplastí nebo izolepou. Přebytečný vzduch tak bude unikat brčkem.












pondělí 2. června 2014

ZELENÝ POZITIVNÍ ČLÁNEK

Nic extrovního v něm nehledejte, jen jsem tak procházela zahradu a koukala, co všechno roste, kvete a co už bude brzy zralé, abych to nepropásla. A byl to (zatím ještě zelený) balzám na oči i duši. Takže to jen tak, kdybyste se chtěli nabalzamovat taky. :-)

Kromě kopru a přislíbené rašící majoránky jsem si odvezla i náruč bazalky, velký svazek meduňky, mátu a oregáno.




Těšit se můžu mimo jiné na jahody, ostružiny, maliny, třešně, jablíčka, červený a bílý rybíz a na jostu. 








Ono totiž bydlení pod lesem má svoje výhody i kouzlo. 







Také na mě a náš budoucí balkón čekají moje vysněné muškáty. 


A protože už mě zase bolí v krku, zkouším se napravit čajem z divizny a podbělu. :-)

neděle 1. června 2014

HRNČÍŘSKÉ TRHY

Víte, kde hříšně rychle a především hříšně dobře utratit peníze? Na hrnčířských trzích. Budete-li mít příští rok poslední květnovou sobotu čas a trochu peněz v peněžence, vyrazte do Kostelce nad Černými lesy, kde jsou podle mého mínění jedny z největších a nejhezčích hrnčířských trhů vůbec. Procházet se budete na náměstí kolem kostela pod stromy, což je největší rozdíl např. od trhů berounských, které jsou sice možná přehlednější, ale když se poštěstí, sluníčko na vás bude pařit celý den. Třeba z Prahy to máte do Kostelce autobusem cobydup (na Hájích nasednete a za 40 Kč pofrčíte zhruba třičtvrtě hodiny). Ten vás navíc vyplivne na náměstí přímo u kostela.
Chtěla jsem vám původně udělat fotoreportáž přímo z centra dění, na trhu bylo ale tak plno, že bych pořídila v podstatě jen obrázky plné lidí. A přímo u stánku fotit zboží jsem se neodvážila. V dnešní době nepoctivců a oblbů se totiž každý prodejce bojí, že mu tak někdo ukradne nápad a tudíž i obživu. Věděli jste, že většina výrobců vůbec nemá eshop - právě z těchto důvodů? Já ne a dost mě to překvapilo. A popravdě trochu rozesmutnilo, jaká opatření se musí dělat proti hloupým lidem. Má to ale i svoje světlé stránky, věci koupené přímo na trzích mají samozřejmě přidanou hodnotu krásně stráveného dne mezi krásnými věcmi. A pro ní už se vyplatí nějakou cestu absolvovat (místo anonymního objednání přes internet). Takže jsem se rozhodla nekazit den ani sobě, ani prodejcům. Krátké povídání o trzích si ale můžete přečíst třeba zde:
Jediné, z čeho byste mohli být rozčarováni, je obrovské množství nejrůznějších výrobků v široké škále užití od (překrásných) keramických lustrů, doplňků interiéru, přes zahradní výzdobu včetně květináčů, drobné dárky až po kuchyňské vybavení (kterého je na stáncích přehršel, takže ponejvíce hospodyňky si opravdu přijdou na své). Je důležité neudělat jednu zásadní chybu, a sice že byste z přemíry nadšení z krásných věcí nakoupili hned v prvních deseti minutách. Protože co koupíte, budou mít za rohem v jiném stánku určitě mnohem hezčí než v tom prvním (druhém, třetím). :-) Dejte si tedy načas a projděte poctivě každou uličku, u každého stánku se zastavte a všechno si pečlivě prohlédněte. Pak si zajděte na dobrou kávu a teprve potom se rozhodujte, vracejte a nakupujte. Jedině tak opustíte ráj a nebudete ničeho litovat. :-)
Loni jsem odešla s pouhými dvěma hrnky a třítkem na česnek, protože jsem se nedokázala rozhodnout, co si koupit. Měla jsem dojem, že musím vzít buď všechno nebo nic. Letos jsem vypnula v mozku místo, které může za to, že mě čas od času navštíví paní panika a odhodlaná nenechat se odradit (a protože jsem si vybrala dárky na celý rok dopředu), nakoupila jsem spoustu krásných věcí, na které se můžete podívat právě teď. :-) Nový domov u nás našly dvě úžasné bábovkové formy, jedna velká návštěvní a jedna malá, tak akorát pro nás, nový pekáček na buchty (a vůbec na cokoliv), sádelník a odkladačka na vařečky a pár drobných dřevěných kuchyňských udělátek. A protože jsem dobrá Žena a na svého Muže myslím kudy chodím, putuje k nám do Jeskyně i modrý pivní korbel (k modrému pivnímu džbánku). :-) Měla jsem spadeno ještě na pár věcí, třeba na štrůdlák a zadělávací mísu (kterou si pořídila moje skorošvagrová a my s mámou jí teď děsně závidíme :-) ), ale nic se nemá přehánět. Alespoň mám plán na příští rok.