středa 4. června 2014

BEZOVÝ SIRUP






Suroviny:

50 květů bezu (čím víc květů, tím víc chuti)
4 kg cukru
4 citrony
4 lžíce kyseliny citronové
4 litry vody







Postup:

Květy probereme a odstraníme z nich největší hmyzáky. Neoplachujeme, jinak je zbavíme pylu a tudíž podstatné části chuti (za to pár broučků stojí). V hrnci převaříme vodu a necháme ji vychladnout. Do ní naskládáme květy zbavené tvrdých stopek, zasypeme je kyselinou citronovou a přidáme oloupaný, odpeckovaný a na kolečka nakrájený citron. Přiklopíme hrnec pokličkou a necháme při pokojové teplotě min. 24 hodin odstát. Poté všechno přecedíme přes čisté plátno a důkladně vymačkáme.





Přidáme cukr a šťávu udržujeme těsně pod bodem varu tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Šťáva by se neměla příliš dlouho vařit, aby se nezničily všechny účinné látky. Ideální je nevařit ji vůbec, ale chceme-li přece jen trochu snížit riziko plísně, cca minutu ji provaříme. Sterilní naběračkou přitom sbíráme pěnu, která se varem vytvoří. Horkou šťávu plníme do lahví nebo sklenic, které otáčíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme v chladnu a temnu.





Při plnění lahví horkým sirupem se stává, že horký vzduch, který z lahve před hrdlo uniká, vytlačuje i sirup, který pak prská všude kolem. To se dá jednoduše vyřešit tak, že do trychtýře vložíme brčko (mělo by být tak dlouhé, aby dole trychtýř přesahovalo) a nahoře ho přilepíme k trychtýři náplastí nebo izolepou. Přebytečný vzduch tak bude unikat brčkem.












Žádné komentáře:

Okomentovat