sobota 10. května 2014

MÁTOVÝ / MEDUŇKOVÝ SIRUP


Mátový a meduňkový sirup plánuji využít jako základ na domácí limonády, především na skvělou a fantastickou limonádu okurkovou, kterou jsem poprvé ochutnala asi před dvěma lety v jednom baru v centru Prahy a okamžitě jsem se do ní zamilovala. Sirup je stejně jednoduchý jako všechny předešlé a budete na něj také potřebovat úplně stejné ingredience a pomůcky. Tak jak?

Suroviny:

větší svazek máty / meduňky (čím více rostlin, tím více chuti)
1 citron
1 lžíci kyseliny citronové
500 g cukru krupice
přibližně litr převařené vody

Stejně jako v ostatních případech budeme také potřebovat hrnec se silnějším dnem, cedník, trychtýř, naběračku, utěrku a skleněné nádoby (sklenice nebo lahve), do kterých budeme sirup plnit. Všechny pomůcky vyvaříme nebo spaříme horkou vodou a to včetně utěrky.


Postup:

Bylinky vložíme do skleněné nádoby, přidáme oloupaný, odpeckovaný a na kolečka nakrájený citron (bílá část kůry a pecky jsou hořké), přisypeme kyselinu citronovou a celé to zalijeme převařenou vodou. Nádobu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě odpočívat alespoň 24 hodin. Pak celý nálev i s bylinkami přemístíme do hrnce, přivedeme k varu a sváříme cca 5 minut. Necháme vychladnout a slijeme přes cedník vyložený utěrkou. Tekutinu znovu přivedeme k varu a přisypeme cukr. Krátce provaříme a ještě horký sirup přeléváme do vyvařených lahví nebo sklenic, které obrátíme na hlavičku a necháme na víčku úplně vychladnout.

* Mátový sirup mi vyšel dorůžova. Ne, není to chemie, jen ta máta měla růžové stonky, které zanechaly stopu. :-)







pátek 9. května 2014

SEDMIKRÁSKOVÝ SIRUP


Sedmikráskový sirup je sice náramně dobrá záležitost, ale je otázkou, jestli stojí za to pološílenství spojené s nasbíráním dostatečného množství kvítků. Mně možná ne. Obzvlášť když toho venku roste tolik, co se dá "zesirupit", že má člověk opravdu spoustu jiných možností. A já mám navíc u takovýchto dobrot vždycky pocit, že při výrobě existuje přímá úměra - tedy čím více základní suroviny, tím více chuti. A to už je trochu na pováženou, protože se nedokáži držet původního receptu a mám tendenci nacpat té oné suroviny na původní množství vody (a všeho ostatního) prostě vždycky ještě o fous víc. Hamty hamty, ať mám víc než tamty. Také trpím megalomanstvím při výrobě, aneb: "Když už to dělám, ať je toho dost a vyplatí se to". No a protože vím, že takhle funguji, odhaduji do budoucna, že bych se nejspíš usbírala (a následně zbláznila). :-)
Letos je ale sedmikráskový sirup už hotový, takže o jeho dalším osudu se rozhodne zase až příští rok. Teď zkrátka posbírám co se dá a co v dalších letech - o tom rozhodne vylučovací metoda dle zkušeností. Jinak je ale sedmikráskový sirup (ostatně jako všechny ostatní sirupy) velice jednoduchý na výrobu a náklady jsou minimální. A při troše šikovnosti si ušetříte i puchýře od popálenin (horký cukr pálí opravdu hodně a navíc na rukou při pocintání dost dobře drží) a když se zakousnete a vydržíte všechen ten opruz kolem vyvařování sklenic, můžete si udělat docela dobrou alternativu ke klasickému medu. Obzvlášť, pokud med stejně jako já nemáte rádi. A co je nejdůležitější - jako u všech ostatních domácích výrobků máte jistotu, že víte co konzumujete.




Suroviny:

přibližně litr sedmikráskových kvítků (přesněji dva půllitry naplněné čerstvě utrženými nezmáčknutými kvítky :-) )
2 citrony
500 g cukru
2 lžičky kyseliny citronové








Postup:

Všechny pomůcky, se kterými budeme pracovat (hrnec, nádoba, utěrka, cedník, trychtýř, naběračka, skleněné lahve nebo sklenice), vyvaříme nebo vypláchneme vařící vodou, a to včetně utěrky, přes kterou potom budeme cedit sirupový základ. Květy probereme a vyženeme z nich všechny nežádoucí obyvatele. Neoplachujeme! Vložíme nejlépe do skleněné nádoby, zalijeme litrem převařené vychladlé vody a zasypeme kyselinou citronovou. Citron oloupeme a zbavíme jader (bílá část kůry a jádra jsou hořká), nakrájíme na kolečka a přidáme k sedmikráskám. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě odstát alespoň 24 hodin. Poté všechno přelijeme do hrnce, cca 5 minut svaříme a necháme zchladnout. Zchladlý nálev přecedíme přes utěrkou vyložený cedník a důkladně vymačkáme. Tekutinu znovu přivedeme k varu, přisypeme cukr a vaříme tak dlouho, dokud sirup nezhoustne. Ještě horkým plníme vyvařené sklenice, zavřeme a necháme úplně vychladnout víčkem dolů.



čtvrtek 8. května 2014

TVAROHOVÉ KOLÁČE


Můj muž odjížděl na chalupu a já mu chtěla něco upéct sebou. Původně jsem měla v plánu buchty, ale nebylo mi dvakrát nejlépe, takže jsem zvolila o něco jednodušší možnost - koláče. Sobecky jsem je udělala všechny s tvarohem, protože tvarohové cokoli miluji, což ti ostatní, kteří pečou pro mě, poslední dobou vytrvale ignorují. :-) Také jsem do nich sobecky nedala rozinky, protože je nesnáším, ale kousky jahod a rybízu. Sobectví se mi ovšem vymstilo, protože jsem momentálně zdravotně nezpůsobilá baštit koláče, takže těch osm skvělých tvarohových koláčků bez rozinek, které neputovaly do Bechyně, se tady na mě šklebí a vysmívá se mi. :-) Asi to tak je, že čekají na nějakou nesobeckou návštěvu. :-) Ochutnat je a posoudit, jestli jsou dobré, nemůžu, ale podle vůně jsou k nakousnutí. Takže recept:


Suroviny:

300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
90 g krupicového cukru
30 g droždí
100 g másla
lžička soli
200 ml mléka
1 celé vejce
Na tvarohovou náplň si připravíme 2 měkké tvarohy (volíme raději kostku než vaničku, je tužší), 2 - 3 žloutky, moučkový cukr podle chuti, vanilku.

Postup:

Droždí třeme se lžičkou cukru tak dlouho, dokud není tekuté. Zalijeme ho troškou vlažného mléka, zaprášíme moukou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy si mezitím odvážíme všechny sypké suroviny, které důkladně promícháme. Máslo rozpustíme společně s mlékem a necháme zchladnout tak, aby bylo pouze vlažné (horké by nám zabilo kvasinky). Když je kvásek hotový, smícháme všechny suroviny dohromady a zaděláme hladké a nelepivé těsto. Ručně to bude trvat nejméně 15 minut. Kynuté těsto je třeba při ručním zadělávání hníst vařečkou v jednom směru, přičemž ho při každém pohybu nadzvedáváme (aby se provzdušnilo), dokud se celé nespojí v hladký kompaktní bochánek. Mísu přiklopíme utěrkou a necháme těsto půl hodiny až hodinu zrát. Poté ho vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na stejně velké kousky a vytvarujeme z něj kuličky, které vyskládáme na plech dostatečně daleko od sebe, aby se koláče nespekly dohromady (mně jich vycházelo na plech šest). Plechy přiklopíme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To může trvat až dvě hodiny. Po té době vytlačujeme do kuliček sklenicí nebo hrnkem s plochým dnem důlky. Není třeba se bát přitlačit, těsto pod náplní by mělo být hodně tenké, jen dáváme pozor, abychom ho dnem sklenice neprotrhli. Jestli je těsto správně vykynuté poznáme podle toho, že se při vytlačování důlku nevrací zpátky. Tvaroh smícháme se žloutky, cukrem a vanilkou (místo vanilky můžeme použít část vanilkového cukru) a plníme jím vytlačené důlky. Zdobíme rozinkami nebo jiným libovolným sušeným či čerstvým ovocem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů tak dlouho, dokud okraje těsta nezezlátnou.



















úterý 6. května 2014

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

Víkendová návštěva u rodičů přinesla mimo očekávaného odpočinku i sběr surovin, ke kterému se my přistěhovalí skoropražáci doma jen tak nedostaneme. Máme to sice blízko do Stromovky, ale upřímně, tam bych si nesedla ani na deku, natož abych tam cokoli sbírala. :-) Takže jsem v neděli za vydatné pomoci příslušníků rodiny a psa (který nejdřív všechnu květenu důkladně zválel) posbírala co se dá a teď mám docela hoňku, protože všechnu tu zeleň musím zpracovat. Z víkendu jsem si mimo celoroční zásoby petržele kudrnky dovezla sedmikrásky (kterých mají naši plnou zahradu a považují je za plevel a které po našem nájezdu znatelně prořídly), kopřivy, mátu, meduňku, čerstvé smrkové výhonky a také pampelišky, ze kterých je dnešní recept na pampeliškový sirup. Všechno ostatní odpočívá naložené v kuchyni. Z té se teď dočasně stala malá laboratoř. Recepty na sirupy budou dál přibývat podle toho, jak rychle se mi podaří všechno svařit. Pampeliškový sirup nedostal tak pěknou barvu, v jakou jsem doufala. Myslím ale, že to bylo sesbíranými květy - pampeliškovou sezónu jsem prošvihla a sbírala jsem vlastně už jen takové chuděrky oválené. Říkala jsem si ale, že na vyzkoušení to stačí a pro příští rok se poučím a budu myslet na včasnější sběr. 







Na sirup si připravíme tyto suroviny:

cca 1 kg pampelišek v plném květu
2 citrony
2 lžíce kyseliny citronové
1 kg cukru krystalu
2 litry převařené vody







Postup:

Potřebovat budeme také hrnec se silnějším dnem, starou utěrku, cedník, trychtýř, naběračku a skleněné lahve či zavařovací sklenice. Všechny pomůcky a nádoby vyvaříme nebo vypláchneme vařící vodou, a to včetně utěrky, přes kterou potom budeme cedit sirupový základ. 


Pampeliškové květy probereme a odstraníme z nich případné nežádoucí obyvatele. Můžeme je také na hodinu rozložit někde na plechu nebo na stole, většina hmyzáků z nich vyběhne. V žádném případě květy neoplachujeme, abychom nepřišli o podstatnou část květového pylu a tudíž chuti! Za to myslím pár vyvařených broučků stojí. 

Citron oloupeme a vypeckujeme - bílá část kůry a pecky jsou hořké. Nakrájíme ho na plátky a společně s vodou, kyselinou citronovou a pampeliškovými květy ho vložíme do hrnce. Obsah přivedeme k varu a sváříme cca 5 minut. Poté vypneme sporák, přikryjeme hrnec čistou poklicí a necháme 24 hodin stát. 

Po této době obsah hrnce přecedíme přes utěrku, kterou vysteleme cedník (aby se nám to lépe dělalo) a pevnou hmotu důkladně vymačkáme. Sirupový základ znovu přivedeme k varu, přidáme cukr (pozor, hladina znatelně stoupne, takže volíme hrnec spíš větší) a vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí, tekutina trochu nezhoustne a není čirá. 

Ještě horký sirup plníme do sklenic, zavřeme a otočené víčkem dolů necháme úplně vychladnout.






























.

pondělí 5. května 2014

SALÁT CAPRESSE





Suroviny:

rajčata
Mozzarella
čerstvá bazalka
sůl, pepř
olivový olej
balzamikový ocet
(olivy)








Postup: 

Rajčata a Mozzarellu nakrájíme a vyskládáme na talíř. Lehounce osolíme a opepříme. Zakapeme olivovým olejem a balzamikovým octem a přidáme bazalku, případně olivy.

Dobrou chuť!





sobota 3. května 2014

PEČENÉ KUŘE, BRAMBOROVÁ KAŠE NASTAVENÁ POHANKOVOU KRUPICÍ



Suroviny:

1 celé kuře
4 lžíce másla
pepř, sůl
(na doplnění sterilované kukuřičné klásky nebo třeba kukuřici a hrášek)

Postup:

Kuře omyjeme, osušíme, odřízneme kus kůže v krční části a biskupa (kdo ho považujete za vybranou lahůdku, samozřejmě vás k tomu nenutím :-)) a svážeme mu zadní nožky kuchyňským motouzem. Důkladně ho osolíme (zvenku i zevnitř), opepříme a vložíme do pekáče. Poklademe ho plátky másla a pár jich vložíme i dovnitř. Klásky (kukuřici, hrášek) poklademe kolem dokola kuřete a lehounce je osolíme. Pečeme v předehřáté troubě hodinu až hodinu a půl. Prvních půl hodiny necháme troubu běžet na plný výkon, pak ji stáhneme na teplotu někam okolo 100 stupňů a dopékáme do měkka. Na posledních 15 minut sundáme víko, aby se kůže vypekla dokřupava. Kuře během pečení pravidelně podléváme a také ho kontrolujeme, aby se nevysušilo (já ho v troubě mívám i dvě hodiny a ještě se mi to nestalo, tohle bylo dokonce kuře rekordman, protože v ní strávilo ještě o půl hodiny déle - nestává se mi, že by se vysušilo, ale často to slýchám, tak dávejte pozor). Recept na kaši najdete TADY.






pátek 2. května 2014

OSTRUŽINOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU


Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek syrovátky (mléka)
půl hrnku oleje
1 vejce
polovina prášku do pečiva

Postup:

Všechny suroviny smícháme v míse v řídké těsto. Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ji těstem a nahusto poklademe ostružinami. Navrch nasypeme drobenku, kterou si připravíme z hrnku másla, hrnku moučkového cukru a hrnku hrubé mouky (důležitý je v tomto případě poměr, takže zvolíme nádobu v takové velikosti, aby vyhovovala požadovanému množství drobenky). Máslo s cukrem a moukou zpracováváme jemně prsty tak dlouho, dokud se hmota nezačne drobit na kousky. Podle potřeby přidáváme mouku nebo cukr. Koláč pečeme v troubě při střední teplotě tak dlouho, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta čistá. Krájíme až po vystydnutí, jinak by se koláč mohl srazit.




VEPŘOVÁ PLEC S PEPŘOVOU OMÁČKOU, DOMÁCÍ HRANOLKY



Dnešní pečené masíčko je variací na to, které před časem nepřekonatelně dobře upekla k víkendovému obědu moje máma. Co se pepřové omáčky týká, našla jsem receptů spoustu a který je doopravdy správný vážně netuším, takže jsem od dalšího hledání upustila a splácala omáčku podle svých možností a schopností. :-) Na postup a výsledek se můžete podívat níž.

Suroviny:

Maso:
1 kg vepřové plece
100 g špeku
1 velká cibule
3 stroužky česneku
pepř, sůl

Omáčka:
1 malá cibule
1 stroužek česneku
100 ml smetany
1 lžíce francouzské hořčice
100 ml bílého vína
kousek másla
pepř celý čtyřbarevný a pepř bílý mletý podle chuti

Postup:

Maso odblaníme, opláchneme ho studenou vodou a osušíme. Cibuli nakrájíme na šest měsíčků (seženete-li čerstvé perlové cibulky, je to ta lepší varianta), česnek překrojíme na poloviny. Špek nakrájíme na tenké hranolky a dáme ho do mrazáku ztuhnout, bude se nám s ním pak lépe pracovat. Poté maso špikujeme střídavě česnekem, cibulí a špekem. Když máme hotovo, rozpálíme pořádně pánev a maso potřené olejem na něm ze všech stran zprudka opečeme, dokud není krásně hnědé a nezatáhne v sobě všechnu šťávu. Vložíme ho do pekáčku, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody, přidáme kapku oleje, přiklopíme a pečeme v rozehřáté troubě cca 2 hodiny - první hodinu na střední teplotu, na zbytek času teplotu stáhneme níž a dopékáme do měkka. Podléváme šťávou z pečení, kterou pak přelijeme i maso na talíři.
Na pepřovou omáčku si cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme ji na másle do světle hněda. Přidáme k ní i pokrájený česnek a orestujeme (jen krátce, aby nezhořkl). Základ zalijeme vínem a necháme ho úplně odvařit. Teprve poté přidáme smetanu a hořčici. Tyčovým mixérem omáčku rozmixujeme na jemno, případně ji ještě propasírujeme přes jemný cedník. Znovu ji přivedeme k varu a přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky mletého bílého pepře a zhruba lžíci nahruho podrceného pepře čtyřbarevného. Necháme provařit a cca hodinu odstát. Můžeme osolit podle chuti.

Hranolky jsou připravené podle tohoto receptu:
ale nebyla jsem s nimi zrovna spokojená, takže recept do příloh zařadím teprve potom, co ho pořádně vychytám. :-)

Jinak dobrou chuť přeji!




čtvrtek 1. května 2014

KULAJDA



Kam až mi paměť sahá, zdá se mi, že jsem kulajdu jedla úplně poprvé. Vždycky jsem ji jen pozorovala na talířích v nejrůznějších vývařovnách a důvěru ve mně nebudila. Vypadala vždycky tak, jak z toho špatného vtipu o kuchařích a koprovce (pointu sem psát nebudu, neb je to prasárna, ale máte-li někdo zájem, pošlu soukromě :-) ), byla šedivá, řídká a houby aby v ní člověk pohledal. A pokud si správně pamatuji, u nás doma se také nikdy nevařila. Protože mám ale ráda koprovku a tak nějak celkově nakyslé omáčky a polévky, chtěla jsem si kulajdu zkusit uvařit a přestat si ji tak ošklivit. Receptů jsem našla všude spoustu. V podstatě to bylo tak, že co člověk, to recept. Někde se nepočítalo s kmínem, někde s houbami a někde dokonce ani s koprem (to mě opravdu překvapilo). Jak už to tak se mnou bývá, několik receptů jsem si přečetla a pak je splácala dohromady z toho, co jsem si pamatovala. Výsledek vidíte, ochutnat nemůžete. Což je vážně škoda, protože my se olizovali až za ušima. :-)


Suroviny:

čerstvé houby podle chuti (já použila ty, co jsem měla svařené na mrazáku, takže množství odhadnete podle misky na fotce - nezapomeňte, že houby se při vaření minimálně o polovinu scvrknou)
2 velké hrsti sušených hub
6 středních brambor
2 plné hrsti pokrájeného čerstvého kopru
2 střední cibule
200 ml smetany
2 lžíce sádla
ocet na dochucení
hladkou mouku na zahuštění
vývar
pepř, sůl, dvě lžičky mletého kmínu



Postup:

Sušené houby namočíme na hodinu do teplé vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na sádle zesklovatět. Přidáme kmín a krátce zarestujeme, aby se rozvoněl. Pak přilijeme vývar (nebo vodu), přidáme na kostičky nakrájené brambory, všechny houby i s vodou, ve které byly namočené, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud brambory nezměknou. 2 - 3 lžíce hladké mouky rozkvrdláme se smetanou, přidáme do hrnce a cca 15 minut provaříme. Teprve poté dochutíme octem a přidáme kopr. Už nevaříme. Podáváme s natvrdo uvařeným nebo zastřeným vejcem - jak na něj se můžete podívat TADY.