sobota 10. května 2014

MÁTOVÝ / MEDUŇKOVÝ SIRUP


Mátový a meduňkový sirup plánuji využít jako základ na domácí limonády, především na skvělou a fantastickou limonádu okurkovou, kterou jsem poprvé ochutnala asi před dvěma lety v jednom baru v centru Prahy a okamžitě jsem se do ní zamilovala. Sirup je stejně jednoduchý jako všechny předešlé a budete na něj také potřebovat úplně stejné ingredience a pomůcky. Tak jak?

Suroviny:

větší svazek máty / meduňky (čím více rostlin, tím více chuti)
1 citron
1 lžíci kyseliny citronové
500 g cukru krupice
přibližně litr převařené vody

Stejně jako v ostatních případech budeme také potřebovat hrnec se silnějším dnem, cedník, trychtýř, naběračku, utěrku a skleněné nádoby (sklenice nebo lahve), do kterých budeme sirup plnit. Všechny pomůcky vyvaříme nebo spaříme horkou vodou a to včetně utěrky.


Postup:

Bylinky vložíme do skleněné nádoby, přidáme oloupaný, odpeckovaný a na kolečka nakrájený citron (bílá část kůry a pecky jsou hořké), přisypeme kyselinu citronovou a celé to zalijeme převařenou vodou. Nádobu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě odpočívat alespoň 24 hodin. Pak celý nálev i s bylinkami přemístíme do hrnce, přivedeme k varu a sváříme cca 5 minut. Necháme vychladnout a slijeme přes cedník vyložený utěrkou. Tekutinu znovu přivedeme k varu a přisypeme cukr. Krátce provaříme a ještě horký sirup přeléváme do vyvařených lahví nebo sklenic, které obrátíme na hlavičku a necháme na víčku úplně vychladnout.

* Mátový sirup mi vyšel dorůžova. Ne, není to chemie, jen ta máta měla růžové stonky, které zanechaly stopu. :-)







Žádné komentáře:

Okomentovat