středa 28. prosince 2016

BRAMBOROVÝ SALÁT

Já si ho tady tak odložím. Na příští rok, protože jinak to dopadne jako vždycky. Totiž popisek by byl, ale fotky každoročně nestihnu. A koneckonců - nikde není psáno, že bramborový salát musí být jen o Vánocích, že jo?



Není to úplně recept, protože přesné množství surovin neznám ani já sama. Dělám ho každý rok tak, jak mi přijde pod ruku - a kupodivu chutná vždycky stejně. Napsala bych, že recept mám od mámy, ale přesnější bude, když napíšu, že se snažím dělat ho tak, jak ho dělá ona. Protože mi chutná. :-) Jednu věc jsem vypozorovala, a sice to, že není dobré do něj cpát příliš mnoho kořenové zeleniny, jinak je (pro mě) nepříjemně nasládlý.

Takže takhle děláme bramborový salát v Jeskyni. :-)

Suroviny:

10 velkých brambor
2 středně velké mrkve
2 středně velké petržele
kus celeru zhruba stejně velký jako mrkev
5 středně velkých nakládaných okurek
4 - 5 vajec
2 středně velké cibule
malá plechovka hrášku (nějaký lepší, aby se v salátu úplně neroztento)
cca 6 lžic majonézy
cca 3 lžíce plnotučné hořčice
pepř, sůl


Postup:

Brambory uvaříme ve slupce v neosolené vodě (klidně i den dopředu). Oloupeme je a nakrájíme na kostičky (nebo je protlačíme skrz mřížku). Zeleninu uvaříme v mírně osolené vodě doměkka (nejprve mrkev a petržel, teprve poté přidáme celer, je hotový rychleji). I tu společně s natvrdo uvařenými vejci a okurkami nakrájíme na drobnější kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno. Salát osolíme, opepříme a přidáme majonézu a hořčici podle chuti. Důkladně ho promícháme. Hrášek přidáváme až úplně nakonec, aby se udržel pohromadě a dlouhým mícháním se nerozmačkal.




Žádné komentáře:

Okomentovat