neděle 4. prosince 2016

KOHOUT NA VÍNĚ A KOŘENOVÉ ZELENINĚ, CELEROVÉ BRAMBORY




Suroviny:

2 kohoutí stehna
2 středně velké mrkve
2 středně velké petržele
kus celeru přibližně ve velikosti mrkve
2 velké cibule
2 lžíce rajského protlaku (nebo 2 dobře vyzrálá rajčata)
500 ml červeného vína
2 plátky másla
1 lžíce sádla
několik snítek tymiánu, rozmarýnu, oregána a estragonu (ale vystačíte si i jen s tymiánem)
pepř, sůl, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření

Postup:


Cibuli nakrájíme na drobno a v pánvi na rozpáleném másle ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku. Orestujeme i očištěnou a na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu (takto upravená zelenina dá výpeku větší chuť). Poté v pánvi ze všech stran zatáhneme dobře osolená a opepřená kohoutí stehna - ta nejprve upravíme tak, že nařízneme blanku u horního kloubu (tak, aby při pečení nepnula). Vložíme je do pekáčku k zelenině a jako poslední na pánvi osmahneme rajský protlak (nebo rajčata). Ten zalijeme červeným vínem, které zredukujeme přibližně na polovinu. Tekutinu přelijeme do pekáčku k masu, přidáme všechno koření a 1 plátek másla a přiklopíme ho. Pečeme nejprve v troubě rozpálené na 250 stupňů tak dlouho, dokud tekutina nezačne vřít - poté teplotu stáhneme na 170 stupňů a pečeme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Doba pečení se bude výrazně lišit podle velikosti a stáří kohouta - můj téměř čtyřkilový pašák potřeboval přibližně 2,5 hodiny.

Maso dáme stranou a udržujeme ho v teple (pozor, aby neoschlo). Obsah pekáčku přepasírujeme zpátky do pánve (pro jemnější konzistenci je možné pasírování zopakovat). Podle potřeby ho zredukujeme a teprve poté případně dosolíme a dochutíme pepřem. Ke konci v omáčce rozpustíme plátek másla (už nevaříme!).
Brambory a celer uvaříme dohromady v osolené vodě, slijeme, rozšťoucháme a omastíme kouskem másla.













Žádné komentáře:

Okomentovat