pátek 30. prosince 2016

KŘENOVÁ OMÁČKA Z HOVĚZÍHO MASA

... na vypálení červa a pro plechové zobáčky.



Stejně jako u každé omáčky s hovězím masem preferuju variantu, kdy se maso dusí přímo v omáčce, případně se z něho nejprve připraví vývar jako základ na omáčku a maso se poté vrátí jen prohřát. Proč, o tom píšu třebas tady u koprovky. Nevýhodou tohohle postupu u světlých omáček je to, že následkem dlouhého dušení společně s masem nebude vaše omáčka zas až tak úplně světlá. Už vůbec ne bílá, takže pokud na barvě trváte, doporučuji maso upéct zvlášť, a pro omáčku použít jen čistý scezený vývar. Pro zachování barvy si zároveň ohlídejte přípravu základu, a sice opékání petržele a smažení cibulky. Totiž nenechte ani jedno příliš zhnědnout. Já dávám přednost plnější chuti, takže se barvou netrápím. Nezapomeňte, že křen ztrácí tepelnou úpravou ostrost, takže chcete-li, aby byla vaše omáčka pěkně pikantní, vmíchejte lžíci (dvě, tři, čtyři podle toho, co vydržíte) až do hotového pokrmu, nejlépe společně s plátkem másla, a už nevařte.
Podruhé v životě jsem se uchýlila k hrnkovému knedlíku. Z lenosti a nedostatku času. Už z dřívějška víte, že nejsem jeho fandou, ale pokud jste na něj zvyklí (a nebo jste ho naopak ještě nikdy nevyzkoušeli a chcete), recept je TADY.


Suroviny:

1 kg hovězího zadního (nebo jinou oblíbenou hovězí část)
2 velké kořenové petržele
2 velké cibule
1 stroužek česneku
strouhaný křen podle chuti *
1 velkou lžíci francouzské hořčice
150 - 200 ml vysokoprocentní smetany
přibližně 100 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíci sádla
pepř, sůl

** Já jsem většinou zvyklá všeho používat víc, takže jsem přidala přibližně 7 vrchovatých lžic jemně strouhaného křenu, s tím, že 2 z toho až ke konci. Záleží ale samozřejmě také na tom, jak silný ten váš křen je a kolik snesete.

Postup:

Maso (ať už v celku nebo pokrájené na kostky) ze všech stran zatáhneme na trošce sádla v důkladně rozpáleném hrnci. Zalijeme ho studenou vodou, lehce osolíme a dusíme přiklopené pokličkou tak dlouho, dokud nezměkne. Měkké maso vyjmeme a odložíme stranou. Do vývaru přidáme nadrobno nakrájenou a dozlatova opečenou cibulku, stejně jako petržel (obojí osmahneme na třetině másla a zbylém sádle), česnek a většinu křenu. Když je petržel opravdu hodně měkká, dvakrát základ propasírujeme přes jemný cedník. Poté přidáme hořčici, smetanu, omáčku dochutíme solí a pepřem a zahustíme jíškou, kterou jsme si uvařili z mouky a druhé třetiny másla. Přidáme uvařené maso a zbylý křen, necháme je v omáčce prohřát, poté ji odstavíme a rozpustíme v ní zbylý kousek másla.





Žádné komentáře:

Okomentovat