středa 5. března 2014

PEČENÝ BOLEN, VAŘENÉ BRAMBORY

Suroviny:

bolen
4 lžíce másla
pepř, sůl

Postup:

Takto upravená ryba je velmi jednoduchá na přípravu a jde použít stejně tak na dravé ryby jako na kapra. Já jí mám nejradši, protože je rychlá, vždycky chutná a nechá vyniknout chuti rybího masa.
(Rybu neporcujeme - když je správně udělaná, lze ji po upečení dobře rozdělit ještě v pekáčku. Nařízneme ji podél horní ploutve, maso by se mělo samo oddělit od páteře. Z druhé části páteř jednoduše vytáhneme.) Osolíme zevnitř i zvenku, lehce opepříme a složíme do pekáčku hřbetem nahoru. Hřbet poklademe plátky másla, zbylé dáme na dno pekáčku. Pečeme v rozehřáté troubě cca půl hodiny (nemám u trouby stupně, takže odhadem cca na 150), během pečení jednou až dvakrát podléváme. Ryby (obzvlášť menší a dravé, které mají minimum tuku) není dobré péct dlouho, aby se nevysušily.
Podáváme s vařeným bramborem v různé úpravě, který stejně jako rybu omastíme výpekem.



Žádné komentáře:

Okomentovat