neděle 10. května 2015

ŠEŘÍKOVÝ SIRUP


O účincích šeříku se toho na internetu moc nepíše. A já nejsem žádná velká bylinkářka a tak jsem po tom ani nijak extra nepátrala. Ale pokud byste si přece jen potřebovali nějak ospravedlnit výrobu šeříkového sirupu, je prý dobrý na bolavé klouby a revmatismus. Třeba. Ale ruku do ohně za to nedám. :-) Já si ospravedlňovat nic nepotřebovala, já jen chtěla prodloužit trvanlivost konkrétních šeříkových snítek a tak nějak je trochu zakonzerovat, aby po nich nebylo tak smutno, až odkvetou. 
Šeříkový sirup můžete použít třeba do limonád nebo na oslazení čaje. A nebo k němu jen čichat. A nebo ho jíst lžičkou. Jak je libo. Pokud použijete některý z tmavších druhů a v dostatečném množství, barva sirupu bude jemně nafialovělá. V ostatních případech můžete sirup přírodně dobarvit ostružinami či borůvkami - bohatě si vystačíte s jedním plodem, barví to jako čert. :-)

Suroviny:

2 hrnky šeříkových kvítků (otrhaných fialových kalíšků)
1,5 hrnku cukru krystal
1 hrnek vody
(1 ostružinu nebo borůvku pro hezkou barvu)

Postup:

Všechno dohromady svaříme na nízkém plameni přibližně 20 minut v hrnci se silnějším dnem (pozor na připálení), poté přecedíme přes čisté sítko do vyvařené sklenice, zavíčkujeme, skleničky postavíme na hlavičku a necháme úplně vychladnout.






Žádné komentáře:

Okomentovat