pátek 9. května 2014

SEDMIKRÁSKOVÝ SIRUP


Sedmikráskový sirup je sice náramně dobrá záležitost, ale je otázkou, jestli stojí za to pološílenství spojené s nasbíráním dostatečného množství kvítků. Mně možná ne. Obzvlášť když toho venku roste tolik, co se dá "zesirupit", že má člověk opravdu spoustu jiných možností. A já mám navíc u takovýchto dobrot vždycky pocit, že při výrobě existuje přímá úměra - tedy čím více základní suroviny, tím více chuti. A to už je trochu na pováženou, protože se nedokáži držet původního receptu a mám tendenci nacpat té oné suroviny na původní množství vody (a všeho ostatního) prostě vždycky ještě o fous víc. Hamty hamty, ať mám víc než tamty. Také trpím megalomanstvím při výrobě, aneb: "Když už to dělám, ať je toho dost a vyplatí se to". No a protože vím, že takhle funguji, odhaduji do budoucna, že bych se nejspíš usbírala (a následně zbláznila). :-)
Letos je ale sedmikráskový sirup už hotový, takže o jeho dalším osudu se rozhodne zase až příští rok. Teď zkrátka posbírám co se dá a co v dalších letech - o tom rozhodne vylučovací metoda dle zkušeností. Jinak je ale sedmikráskový sirup (ostatně jako všechny ostatní sirupy) velice jednoduchý na výrobu a náklady jsou minimální. A při troše šikovnosti si ušetříte i puchýře od popálenin (horký cukr pálí opravdu hodně a navíc na rukou při pocintání dost dobře drží) a když se zakousnete a vydržíte všechen ten opruz kolem vyvařování sklenic, můžete si udělat docela dobrou alternativu ke klasickému medu. Obzvlášť, pokud med stejně jako já nemáte rádi. A co je nejdůležitější - jako u všech ostatních domácích výrobků máte jistotu, že víte co konzumujete.




Suroviny:

přibližně litr sedmikráskových kvítků (přesněji dva půllitry naplněné čerstvě utrženými nezmáčknutými kvítky :-) )
2 citrony
500 g cukru
2 lžičky kyseliny citronové








Postup:

Všechny pomůcky, se kterými budeme pracovat (hrnec, nádoba, utěrka, cedník, trychtýř, naběračka, skleněné lahve nebo sklenice), vyvaříme nebo vypláchneme vařící vodou, a to včetně utěrky, přes kterou potom budeme cedit sirupový základ. Květy probereme a vyženeme z nich všechny nežádoucí obyvatele. Neoplachujeme! Vložíme nejlépe do skleněné nádoby, zalijeme litrem převařené vychladlé vody a zasypeme kyselinou citronovou. Citron oloupeme a zbavíme jader (bílá část kůry a jádra jsou hořká), nakrájíme na kolečka a přidáme k sedmikráskám. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě odstát alespoň 24 hodin. Poté všechno přelijeme do hrnce, cca 5 minut svaříme a necháme zchladnout. Zchladlý nálev přecedíme přes utěrkou vyložený cedník a důkladně vymačkáme. Tekutinu znovu přivedeme k varu, přisypeme cukr a vaříme tak dlouho, dokud sirup nezhoustne. Ještě horkým plníme vyvařené sklenice, zavřeme a necháme úplně vychladnout víčkem dolů.



1 komentář: