středa 5. března 2014

PEČENÝ KRÁLÍK SE ŠPENÁTEM, BRAMBOROVÝ KNEDLÍK

(Inspirace od Romana Vaňka, Poklady klasické české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila)

Suroviny:

králík
2 větší cibule
5 stroužků česneku
pár kuliček pepře a nového koření, 4 bobkové listy
kousek špeku na špikování

1 kg čerstvého špenátu
2 střední cibule
5 stroužků česneku
2 vejce
lžíce sádla
lžíce strouhanky
pepř, sůl

Postup:

Králíka naporcujeme a jednotlivé části masa důkladně našpikujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s prolisovaným česnekem a kořením naskládáme na dno pekáče. Osolené maso položíme nahoru, podlijeme trochou vody (máme-li, tak vývarem) a pečeme přiklopené při střední teplotě asi hodinu (posledních 15 minut víko odklopíme, aby maso zezlátlo).
Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na sádle a přidáme k ní prolisovaný česnek a opraný špenát. Špenát vaříme pod poklicí max. dvě minuty, aby nezešedl. Uvařený rozmixujeme nebo pokrájíme, osolíme, opepříme a přidáme vejce a strouhanku.
Podáváme s bramborovým knedlíkem (recept viz "Přílohy").


2 komentáře:

  1. Anonymní16.12.14

    U nás doma králíka skoro nikdo nejí kvůli jeho charakteristické pachuti... Dostali jsme ale 2 králíky - a co s nimi? Tento recept je svým způsobem geniální: křen vytáhl z králíka jeho typickou pachuť a králík z křenu zas jeho výrazné aroma... a výsledek? Fantastický! Děkuju za skvělý tip!!! :-)
    Markéta P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, já to nedovedu posoudit, protože to tak nemám. :-) Králíka jím právě proto, že chutná a voní jako králík, stejně jako třeba ryba. Králík v křenu je ale každopádně fakt dobrý, v tom se shodneme. :-)

      Vymazat