středa 19. března 2014

MAKOVÍ ŠNECI Z LISTOVÉHO TĚSTA

aneb opět jedna návštěvní superrychlovka. 


Suroviny:

10 vrchovatých lžic mletého máku
2 - 3 lžíce cukru
1 lžíce másla
1 vrchovatá lžíce pudinku (nevařeného)
drcené ořechy (víc bych se přikláněla k mandlím, ale ty zrovna došly)
1 vejce
mléko

Postup:


Mák dáme do rendlíku a zalijeme mlékem tak, aby plaval. Přidáme máslo, cukr a společně svaříme (odhadem, já vařila cca 10 minut). Aby se nám náplň ve šnecích nerozpadala, přidáme do máku 2 lžíce pudinku, stáhneme plamen a chvíli provaříme, dokud puding nezhoustne (není třeba vařit ho dlouho, v troubě ještě dojde). Listové těsto rozválíme na tenký obdélníkový plát a potřeme ho vychladlou náplní (důležité, jinak se těsto horkem rozteče!) a srolujeme. 





Ostrým nožem krájíme na cca 2 cm široká kolečka. Krájíme "tahem", to znamená že pohybujeme nožem sem a tam (je důležité, aby byl nůž opravdu ostrý, takže vytáhněte zapomenutý brousek, hodně si tím ulehčíte práci), při pouhém zatlačení se kolečka příliš zdeformují a náplň vyhřezne. Můžeme si pomoct tím, že roládu vložíme na půl hodiny do lednice, nebo na pár minut do mrazáku (obzvlášť v letních měsících). 






Kolečka pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme ořechy. Pečeme v rozehřáté troubě na střední teplotu cca 20 minut - zkrátka dokud okraje těsta nezískají zlatou barvu.





Žádné komentáře:

Okomentovat