středa 5. března 2014

DOMÁCÍ VEKA

1. Podle Romana Vaňka (na obrázku vpravo)
2. http://clanky.vareni.cz/recept-na-veku-z-domaci-pekarny-krok-za-krokem/ - zaděláváno v ruce (vlevo)

Rozepisuji recept podle Romana Vaňka, protože od něj byla veka mnohem lepší, resp. "vekoidnější". Druhý recept také nebyl špatný, ale bylo to prostě nějaké pečivo, které nemělo s vekou nic společného.

Suroviny:

500 g hladké mouky
5 g cukru krupice
10 g soli
15 g čerstvého droždí
20 g oleje
225 ml vody

Postup:

Do mísy nalijeme vlažnou vodu. Pak přidáme všechny ostatní suroviny. Pro ruční zpracování doporučuji přidat o trochu víc vody. Vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto, které na pomoučněném vále rozdělíme na dvě části, ze kterých vytvoříme bochánky. Ty necháme přikryté potravinářskou fólií na teplém místě vykynout, dokud alespoň nezdvojnásobí svoji velikost. Po vykynutí bochánky na pomoučněném vále válečkem rozválíme do oválů, aby se z těsta vytlačil přebytečný vzduch a v těstě se při pečení netvořily díry. Těsto srolujeme do válečků, konce válečků důkladně zapíchneme prsty dovnitř. Přendáme na plech a opět necháme kynout na teplém místě.
Jelikož nemám u plynové trouby stupně, rozehřívám ji na nejvyšší teplotu. Rozprašovačem nastříkáme na stěny trouby vodu tak, aby se uvnitř vytvořil oblak páry (vzhledem k tomu, že mám plynovou troubu, všechno peču tak, že na dno trouby postavím pekáček s vodou - zavlažování příliš nefunguje, hasí oheň  ). Ihned dáme od trouby plech s vekami, o něco stáhneme teplotu a pečeme cca 20 minut (trouba by se už neměla otevírat, aby pára neunikla - to u mojí trouby bohužel nepřipadá v úvahu, neb nemám okénko, takže jinak než otevřením veku nezkontroluji - plynová trouba navíc peče nerovnoměrně, takže je třeba plech při pečení pootáčet). Krájíme šikmým řezem po tom, co veka důkladně vychladne.



Žádné komentáře:

Okomentovat